Akutni inferiorni infarkt miokarda izazvan embolizacijom distalne prednje descendentne arterije trombom iz glavnog stabla leve koronarne arterije uspešno lečen bez perkutane koronarne intervencije - Djenić, Nemanja; Milovanović, Branko; Romanović, Radoslav; Stojković, Siniša; Hladiš, Andjelko; Spasić, Marijan; Džudović, Boris; Dulović, Dragan; Jović, Zoran; Obradović, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Tromboza glavnog stabla leve koronarne arterije (GSLKA) predstavlja retku ali potencijalno smrtonosnu manifestaciju akutnog koronarnog sindroma. Standardni pristup u lečenju takvih bolesnika jeste primarna perkutana koronarna intervencija (pPKI) ili hirurška revaskularizacija miokarda (coronary artery bypass graft surgery). U određenim slučajevima, na osnovu morfološkog izgleda tromba, nalaza i protoka dobijenih metodom koronarne angiografije (KAn), kliničke slike, kao i iskustva kardiologa, jedan od načina lečenja može biti i konzervativni pristup intenzivnom antitrombocitnom terapijom. Prikaz bolesnika. Muškarac star 37 godina primljen je u jedinicu za hitne slučajeve jer je pokazivao znake akutnog infarkta miokarda sa ST elevacijom dijafragmalne lokalizacije. Urađena je hitna KAn tokom koje je pronađen tromb u proksimalnoj trećini GSLKA, bez potpune opstrukcije protoka krvi. Inicijalno, primenjena je dvojna antitrombocitna terapija (tikagrelor i acetilsalicilna kiselina), a u daljoj proceduri odlučeno je da se uvede inhibitor glikoproteinskog IIb/IIIa receptora trombocita (tirofiban) u vidu intrakoronarnog bolusa (0,3 µg/kg), a zatim kao kontinuirana infuzija (0,1 µg/kg/min). Četiri dana kasnije, urađeni su kontrolna KAn i intravaskularna ehokardiografija, nakon čega je odlučeno da se nastavi samo sa konzervativnom terapijom, bez procedure pPKI. Bolesnik je bez tegoba, u dobrom stanju, otpušten na kućno lečenje osmog dana nakon prijema u bolnicu, uz planirano intenzivno praćenje u daljem toku oporavka. Zaključak. U slučaju neopstruktivnih trombocitnih masa bez značajne aterosklerozne stenoze, može se razmotriti modalitet konzervativnog lečenja upotrebom agresivne antitrombocitne terapije.