Povezanost periapikalnog statusa zuba nakon lečenja sa kvalitetom punjenja kanala korena zuba kod odraslih osoba na području Vojvodine - Ramić, Bojana; Vukoje, Karolina; Cvjetićanin, Milica; Veljović, Tanja; Mirnić, Jelena; Maletin, Aleksandra; Drobac, Milan; Čanković, Miloš; Petrović, Ljubomir (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Apikalni periodontitis (AP) je akutna ili hronična inflamacija tkiva oko vrha korena zuba (KZ), koja se najčešće javlja kao posledica prisustva mikrobioloških iritanasa u kanalnom sistemu KZ. Cilj rada bio je da se radiografski proceni učestalost AP na zubima koji su lečeni punjenjem kanala KZ (PKKZ) kod odraslih osoba iz urbanih područja Vojvodine, Srbija. Metode. Analizirano je 616 nasumično odabranih digitalnih ortopantomografa osoba, koje su posetile Kliniku za stomatologiju Vojvodine u periodu od januara 2019. do decembra 2020. godine. Ocenjen je periapikalni status, kvalitet PKKZ, tip nadoknade krunice zuba, kao i njihovi međusobni odnosi. Za statističke analize primenjen je χ2 test. Rezultati. Ukupan broj endodontski lečenih zuba iznosio je 965, od kojih je 44,25% ocenjeno da poseduje adekvatno PKKZ, a 34,9% je imalo znake AP, koji je dijagnostikovan kod 57,4% zuba sa neadekvatnim PKKZ. Posteriorni zubi imali su značajno lošiji kvalitet PKKZ u odnosu na frontalne zube (p < 0,001). Direktnom logističkom regresijom je pokazano da je tehnički dobro izvedeno PKKZ smanjilo rizik od pojave AP skoro 21 put. Na učestalost pojave AP u našoj studiji nije uticao tip nadoknade (konzervativna ili protetska), ali je kod zuba sa PKKZ kojima nije rađena nadoknada krunice nađena statistički značajno viša učestalost AP. Zaključak. Rezultati ove studije su potvrdili da je visok tehnički kvalitet lečenja kanala KZ od ključnog značaja za predvidljiviji ishod terapije.