Pseudotumor kao lokalno neželjeno dejstvo usled korozije implanta - Vukadin, Ognjen B.; Džudović, Jelena M.; Repić, Aleksandra M.; Baščarević, Zoran Lj. (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Termin neželjene lokalne reakcije tkiva (NLRT) odnosi se na patološke promene tkiva koje se javljaju nakon totalne zamene zgloba i uključuje osteolizu, nekrozu kosti, nekrozu mišića, cistične promene, prekomerno nakupljanje tečnosti oko zglobova, pojavu mekotkivnih pseudotumora, reakciju preosetljivosti na metal, metaloze tkiva i hronične inflamacijske lezije. U literaturi su retko opisivane NLRT nastale nakon pucanja keramičkih komponenti endoproteze kuka. Prikaz bolesnika. Prikazujemo slučaj bolesnika sa masivnim tečnim kolekcijama ispunjenim metalnim i tkivnim detritusom i znacima sistemske intoksikacije jonima kobalta (cobalt – Co) i hroma (chromium – Cr). Simptomi su se razvili nakon revizije acetabularne komponente uz primenu metal-na polietilen oslanjajućeg para. Prethodno je učinjeno više revizija zbog pucanja keramičkih komponenti endoproteze i nestabilnosti kuka. Nakon uklanjanja pseudotumorskih masa i revizije svih komponenti endoproteze sa implantacijom oslanjajućeg para između keramičke glave i polietilenskog inserta, došlo je do značajnog pada nivoa Co i Cr u serumu. Zaključak. Tokom revizionih procedura treba proceniti oštećenje truniona (trunnion) i ukoliko ono postoji, potrebno je zameniti obe protetske komponente, kako bi se sprečili efekti korozije metala, NLRT i sistemska intoksikacija jonima metala. Merenjem nivoa Co i Cr u serumu kod bolesnika posle totalne artroplastike, mogu se prepoznati oni bolesnici koji imaju rizik od nastanka NLRT.