Otvorena dekortikacija pleure kod novorođenčeta uzrasta 12 dana sa empijemom - Medjo, Biljana; Vujović, Dragana; Atanasković-Marković , Marina; Karličić, Marija; Radović, Tijana; Nikolić, Dimitrije (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Empijem pleure, definisan kao prisustvo gnoja u pleuralnom prostoru, retko se javlja u neonatalnom uzrastu. Ne postoji mnogo podataka u medicinskoj literaturi, kao ni smernica za lečenje u toj uzrasnoj grupi. Prikaz bolesnika. Prikazujemo zdravo terminsko novorođenče uzrasta 12 dana, koje je razvilo sepsu izazvanu meticilin rezistentnom bakterijom Staphylococcus aureus (MRSA) i pneumoniju, udruženu sa kasnim stadijumom empijema pleure. Dete je primljeno u bolnicu zbog otežanog disanja i letargije, koji su se javili nekoliko sati pre prijema u bolnicu. Na prijemu u bolnicu novorođenče je bilo cijanotično, u teškom respiratornom distresu, zbog čega je odmah intubirano i započeta je mehanička ventilacija. Hitno su sprovedena radiološka ispitivanja i urađena je kompjuterizovana tomografija (KT) grudnog koša bez kontrasta. Zbog sumnje na kongenitalnu malformaciju disajnih puteva sa „zarobljenom“ kolekcijom vazduha, značajnog pomeranja medijastinuma viđenog na snimku KT, kao i zbog pogoršanja stanja deteta, sprovedena je hitna hiruška intervencija. Intraoperativno je dijagnostikovan empijem pleure drugog stadijuma i učinjena je dekortikacija parijetalne i visceralne pleure. Novorođenče se brzo oporavilo nakon intervencije. Zaključak. Dijagnoza i lečenje empijema kod novorođenčeta mogu predstavljati izazov, posebno u slučaju nejasne anamneze, fulminantne progresije bolesti i nekompletnog radiološkog ispitivanja.