Natkolena amputacija zbog nekrotizujućeg fasciitisa izazvanog sojem Escherichia coli koji produkuje gas i zatvaranje velike otvorene rane uz pomoć terapije negativnim pritiskom - Pešić, Slobodan; Tulenčić Egić, Snežana; Zwick, Mihajlo (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Neklostridijalne infekcije mekih tkiva sa pisustvom gasa (NIMTPG) su retke, rapidno progresivne infekcije, koje se karakterišu visokim mortalitetom i visokom stopom amputacija. U terapiji je ključan hirurški debridman, posle koga ostaju kompleksne rane, koje je potrebno zatvoriti da bi se sprečio sekundarni morbiditet. Prikaz bolesnika. Prikazan je bolesnik sa NIMTPG, dijabetičar, star 68 godina, sa akutnom trombozom aneurizme poplitealne arterije i radiološkim znacima gasa u desnoj nozi i zidu mokraćne bešike. Infekcija je bila izazvana sojem Escherichia coli koji produkuje gas. Bolesnik je u u ranoj fazi lečen antibioticima i amputiran mu je femur. Za zatvaranje amputacione rane primenjeno je vakumom-asistirano zatvaranje (VAZ). Primenjena terapija je dovela do primarnog zatvaranja rane bez komplikacija, 17 dana posle operacije. Zaključak. Negativan pritisak povećava klirens tečnosti i infekcije iz rane, povećava i pritisak u rani, kao i približavanje kožnih „flapova“. Terapija VAZ može biti dobar pomoćni tretman za zatvaranje velikih rana kod bolesnika sa NIMTPG u cilju izbegavanja velikih rekonstruktivnih zahvata.