Prednost odnosa trombocita i limfocita nad odnosom neutrofila i limfocita kao novih markera rezistencije na eritropoetin kod bolesnika na hemodijalizi - Golubović, Sonja; Knežević, Violeta; Azaševac, Tijana; Ćelić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Inflamacija je jedan od najčešćih faktora koji doprinose rezistenciji na terapiju agensima koji stimulišu eritropoezu (ASE) kod bolesnika na hemodijalizi. U novije vreme se procenjuje korišćenje novih markera upale, a to su odnos trombocita i limfocita (TLO) i odnos neutrofila i limfocita (NLO). Njihova povezanost sa terapijom eritropoetinom nije u potpunosti istražena. Cilj rada bio je da se proceni povezanost između TLO, NLO i ASE indeksa hiporesponsivnosti (AIHR). Metode. Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka i obuhvatila je 90 bolesnika na hemodijalizi, kojima je urađeno kliničko i laboratorijsko ispitivanje u vidu fizikalnog pregleda i biohemijskih analiza. Kod svih bolesnika izračunat je AIHR. Rezultati. Utvrđeno je da je AIHR imao statistički značajnu pozitivnu korelaciju sa TLO (p < 0,01) i negativnu korelaciju sa nivoima hemoglobina (p < 0,01). Pronađene su značajne razlike za logaritamski konvertovane vrednosti AIHR i TLO (p < 0,05), ali ne i za IHRE i NLO (p = 0,13). Zaključak. Istraživanje je pokazalo da bi se TLO, zajedno sa NLO, mogao koristiti za procenu ne samo inflamacije, već i rezistencije na terapiju eritropoetinom kod bolesnika na hemodijalizi.