Šta može da sakrije uvećan limfni čvor kod bolesnika sa adenokarcinomom prostate? - Lakić, Tanja; Šunjević, Milena; Ilić, Aleksandra; Ilić Sabo, Jelena; Radosavkić, Radosav (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Adenokarcinom je najučestaliji malignitet prostate, kod koga kritičnu ulogu igraju klinički pristup, Gleason skor i obnovljeni i unapređeni načini određivanja stadijuma karcinoma prostate. Limfom mantle ćelija (LMĆ) potiče od maligno transformisanih B limfocita spoljašnje zone folikula limfnog čvora, sa patognomoničnom ekspresijom ciklina D1. Prikazan je bolesnik sa retkom istovremenom pojavom dve neoplazme. Prikaz bolesnika. Tokom bolničkih preoperativnih pregleda kod bolesnika starog 68 godina, planiranog za radikalnu prostatektomiju, korišćenjem multislajsne kompjuterske tomografije, otkrivena je tumorska masa ograničena na prostatu, ali i značajno uvećanje limfnih čvorova. Uzori tkiva analizirani su posle hematoksilin eozin bojenja i imunohistohemijskog (IH) obeležavanja odgovarajućeg panela markera. Posle histološke procene, postavljena je dijagnoza adenokarcinoma prostate, sa Gleason skorom 3 + 4 = 7 i gradusom grupe dva prema International Society of Urological Pathology (ISUP). Mikroskopskom analizom regionalnih limfnih čvorova utvrđena je neočekivana difuzna proliferacija malih limfoidnih ćelija sa nepravilnim jedrima, širokom mantle zonom i hijalinizovanim krvnim sudovima. Primenom IH bojenja u cilju detekcije specifičnih makera postavljena je i dijagnoza non-Hodgkin-ovog LMĆ. Zaključak. Adenokarcinom prostate veoma retko može koegzistirati sa prethodno nedijagnostikovanim limfoproliferativnim oboljenjem, kao što je u ovom slučaju non-Hodgkin-ov LMĆ.