Uticaj različitih sredstava za ispiranje usta na jačinu veze gleđi sa univerzalnim adhezivnim sistemom - Ayar, Muhammet Kerim (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Iako sredstva za ispiranje usta koja sadrže eterična ulja imaju određene prednosti, nije dovoljno poznato kakav efekat ona imaju na jačinu veze gleđi sa univerzalnim adhezivnim sistemom. Cilj rada bio je da se proceni uticaj sredstava za ispiranje usta koja sadrže esencijalno ulje na jačinu veze gleđi sa univerzalnim adhezivnim sistemom. Metode. U istraživanju je korišćeno 96 goveđih sekutića. Zubi su podeljeni u četiri različite grupe prema kontrolnoj grupi i tri različita sredstva za ispiranje usta: Grupa I (Kontrolna) – destilovana voda, Grupa II – Listerine Cool Mint (sredstvo za ispiranje usta sa esencijalnim uljem), Grupa III – Kloroben (0,12% hlorheksidin glukonat u sredstvu za ispiranje usta) i Grupa IV – Oxyfresh (0,05% natrijum-fluorid u sredstvu za ispiranje usta). Prema načinu nanošenja univerzalnog lepka adheziva (protokol nagrizanja i ispiranja ili protokol samonagrizanja), svaka grupa je podeljena u dve podgrupe (n =12). Sredstva za ispiranje usta svakodnevno su se nanosila u trajanju od 30 sekundi na površine gleđi tokom mesec dana, a uzorci su zatim potapani u destilovanu vodu. Nakon ispitivanja „čvrstoće smicanja“, primenom univerzalne ispitne test mašine, pri brzini od 1 mm/min, dobijeni podaci su statistički analizirani (p = 0,05). Rezultati. Dvosmernim ANOVA testom pokazano je da ispiranje usta nije uticalo na jačinu veze gleđi sa univerzalnim adhezivom, ali je zato način nanošenja značajno uticao. Zaključak. Korišćenje sredstva za ispiranje usta koje sadrži esencijalno ulje, kao i drugih sredstava za ispiranje usta testiranih u ovom istraživanju, pokazalo se bezbedno u pogledu kvaliteta veze gleđi i ispitivanog adheziva.