Procena kvaliteta života pacijenata posle ortodontsko-hirurškog lečenja mandibularnog prognatizma - Ilić, Jana; Čutović, Tatjana; Kozomara, Ružica; Radojičić, Julija; Adamović, Tijana; Lovrić, Jovana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Mandibularni prognatizam predstavlja težak oblik dentofacijalnog deformiteta koji narušava oralne funkcije i izgled lica pacijenta, i predstavlja psihosocijalni hendikep sa negativnim uticajem na kvalitet života (KŽ). Cilj rada bio je da se proceni uticaj ortodontsko-hirurškog (OH) lečenja pacijenata sa mandibularnim prognatizmom na KŽ. Metode. U istraživanju je učestvovalo 40 pacijenata (19 muškaraca i 21 žena, prosečne starosti 24,1 ± 4,1 godina) kod kojih je izvršeno OH lečenje mandibularnog prognatizma. Svi ispitanici su pre početka lečenja i 12 meseci nakon završenog lečenja odgovorili na pitanja upitnika o uticaju oralnog zdravlja na KŽ (Oral Health Impact Profile – OHIP-14) i upitnika o uticaju dentofacijalnog deformiteta na KŽ (Orthognathic Quality of Life Questionnaire – OQLQ). Rezultati. Rezultati oba upitnika pokazali su poboljšanje KŽ u odnosu na stanje pre početka lečenja. Prema rezultatu OQLQ upitnika došlo je do postoperativnog poboljšanja KŽ (skor 24,8 ± 12,9) u odnosu na preoperativni period (skor 51,3 ± 15,2). Prema rezultatu OHIP-14 upitnika, došlo je do postoperativnog poboljšanja KŽ (skor 11,3 ± 2,9) u odnosu na preoperativni period (skor 20,8 ± 6,9). Do poboljšanja KŽ, 12 meseci posle lečenja, došlo je u svim segmentima merenim putem oba upitnika. Zaključak. OH lečenjem mandibularnog prognatizma postiže se poboljšanje svih oralnih funkcija, uključujući izgled lica pacijenta, a samim tim i poboljšanje KŽ.