Uticaj rastvarača na apikalnu ekstruziju tokom uklanjanja Resilon™ iz kanala korena zuba - Vukoje, Karolina; Veljović, Tanja; Mirnić, Jelena; Maletin, Aleksandra; Tadić, Ana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Tokom endodontskog retretmana, ostaci materijala za punjenje mogu biti istisnuti kroz apikalni otvor zuba i izazvati inflamacijsku reakciju periapikalnih tkiva. Upotreba rastvarača i njegov uticaj na apikalnu ekstruziju tokom uklanjanja Resilon™ nisu ispitivani. Cilj rada bio je da se proceni apikalna ekstruzija ostataka tokom uklanjanja Resilon™, primenom instrumenata ProTaper (PT), Twisted File (TF) i Hedstrom, sa i bez upotrebe rastvarača. Metode. Korišćena su 72 izvađena zuba sa po jednim kanalom. Kanali su obrađeni instrumentima PT Universal (F2) i opturisani Resilon™ i RealSeal silerom, pre nego što su nasumično podeljeni u 6 grupa (n = 12 u svakoj grupi). Retretman u grupama 1–3 urađen je PT, TF ili Hedstrom instrumentima, bez rastvarača. U grupama 4–6 korišćeni su isti instrumenti sa hloroformom. Apikalno istisnuti ostaci sakupljeni su u simuliranom periapikalnom okruženju i procenjeni vizuelno. Pored toga, zabeleženo je vreme potrebno za retretman. Podaci su statistički analizirani korišćenjem Mann-Whitney U testa, sa nivoom značajnosti p < 0,05. Rezultati. Nije bilo značajnih razlika u rezultatima apikalne ekstruzije (p > 0,05) u zavisnosti od upotrebe rastvarača. Rotirajući instrumenti, primenjeni bez rastvarača, doveli su do značajno manje ekstruzije u poređenju sa ručnim turpijama (p < 0,05). Kada je korišćen rastvarač, rotirajući instrumenti, slično ručnim instrumentima, doveli su do većeg stepena ekstruzije materijala. Zaključak. Upotreba rotirajućih instrumenata bez rastvarača dovela je do manjeg stepena ekstruzije Resilon™ materijala u poređenju sa ručnim instrumentima, dok se u prisustvu rastvarača savetuje veći oprez pri upotrebi rotirajućih instrumenata za uklanjanje ovog materijala.