Tromb u desnom srcu kod bolesnika sa akutnom embolijom pluća – „igra žmurke” sa smernicama - Ružičić, Dušan; Vuković, Mira (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Tromb u desnom srcu (TDS) je relativno redak fenomen koji se javlja kod 4% bolesnika sa akutnom plućnom embolijom (PE), a pojedine studije ukazuju da je prisustvo TDS povezano sa lošijom prognozom. Optimalna strategija lečenja bolesnika sa PE i TDS je još uvek bez jasnog konsenzusa. Prikaz bolesnika. Žena stara 38 godina primljena je u bolnicu zbog bolova u grudima koji su se ponavljali i progresivne dispneje. Ehokardiografskim pregledom uočena je velika fluktuirajuća trombna masa u desnoj pretkomori koja je kroz trikuspidnu valvulu prominirala u desnu komoru. Masivna bilateralna embolija pluća je potvrđena angiografijom pluća primenom kompjuterizovane tomografije. Imajući u vidu ove nalaze, a usled kliničke i hemodinamičke nestabilnosti bolesnice, odmah je primenjena trombolitička terapija (alteplaza), koja je dovela do odličnog kliničkog odgovora bolesnice, bez neželjenih događaja tokom daljeg praćenja. Zaključak. Lečenje bolesnika sa PE i TDS predstavlja veliki izazov. Dok se čekaju rezultati budućih randomizovanih kliničkih studija po ovom pitanju, lečenje bi trebalo zasnovati na trenutno važećim preporukama, uzimajući u obzir hemodinamičku stabilnost bolesnika.