Efikasnost submukozne, oralne i intramuskularne primene deksametazona u redukciji trizmusa, otoka i bola nakon hirurgije donjih trećih molara - Djordjević, Filip; Bubalo, Marija; Perić, Dejan; Mihailović, Djordje; Bukumirić, Zoran; Dubovina, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Hirurška ekstrakcija impaktiranih donjih trećih molara je, u izvesnom stepenu, neizbežno praćena postoperativnom pojavom trizmusa, otoka i osećaja bola. Kortikosteroidi (naročito deksametazon) su lekovi koji se najčešće koriste u prevenciji tih komplikacija. Cilj rada bio je da se utvrdi efikasnost deksametazona u prevenciji postoperativnih komplikacija, edema, trizmusa i bola, nakon hirurške ekstrakcije impaktiranih donjih trećih molara, u zavisnosti od načina njegove administracije. Metode. Prospektivnom studijom obuhvaćeno je 30 zdravih pacijenata, starijih od 18 godina, oba pola, sa potpuno impaktiranim donjim trećim molarom – klase I ili II i pozicije B ili C, prema klasifikaciji Pell-a i Gregory-ja, i vertikalne pozicije prema klasifikaciji Winter-a. Svi pacijenti su nasumično podeljeni u tri grupe u zavisnosti od načina primene deksametazona: oralno – deksametazon primenjen u obliku oralnih tableta, u dozi od 4 mg, sat vremena pre operacije; submukozno – rastvor deksametazona primenjen submukozno, u dozi od 4 mg, u predelu bukalnog sulkusa, nakon sprovodne anestezije za donji alveolarni nerv i dodatne anestezije za bukalni nerv; intramuskularno – rastvor deksametazona primenjen intramuskularno, u dozi od 4 mg, u predelu deltoidnog mišića, neposredno pre intervencije. Preoperativno i pri svakoj kontrolnoj poseti (prvog, drugog i sedmog dana postoperativno) određivani su interincizalno rastojanje, stepen edema i stepen bola primenom vizuelno analogne skale (VAS). Sedmog postoperativnog dana evidentiran je ukupan broj analgetika koje su pacijenti uzimali. Rezultati. U postoperativnom periodu nije bilo statistički značajne razlike između ispitivanih grupa u pogledu efikasnosti u smanjenju otoka, trizmusa i bola (p ˃ 0,05). Zaključak. Nema značajne razlike u efikasnosti deksametazona u odnosu na način primene – oralno, intramuskularno ili lokalno submukozno, u redukciji postoperativnog trizmusa, otoka i bola nakon hirurškog lečenja impaktiranog donjeg trećeg molara.