Uporedna analiza distribucije pritiska i deformacije kod implantno-nošenih teleskop sistema izrađenih od različitih materijala - Bojović, Milan; Todić, Jelena; Blagojević, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. U implantoprotetici se sve više koriste materijali koji svojim mehaničkim karakteristikama mogu ublažiti negativne posledice pritiska implantata. Cilj rada bio je da se sprovede uporedna analiza distribucije pritiska i deformacije implantno-nošenih teleskop kruna i okolnih struktura, izrađenih od različitih materijala, korišćenjem metode konačnih elemenata. Metode. Korišćenjem programa SolidWorks (SolidWorks 2018, Concord, MA, USA) pripremljeni su 3D modeli konačnih elemenata. Korišćena su dva modela teleskop kruna sa karakteristikama polietereterketon (PEEK) polimera i kobalt-hrom (Co-Cr) legure, fasetirane keramikom od feldspara. Modeli su bili opterećeni aksijalnom silom od 150 N u predelu centralne fose. Analiza distribucije pritiska i deformacije sprovedena je metodom konačnih elemenata u Ansys programu (ANSYS Workbench 16; Ansys Inc., Pittsburg, PA, USA). Rezultati. Implantno-nošene teleskop krune izrađene od PEEK polimera značajno su smanjivale pritisak u zoni vrata implantata i suprastrukture u poređenju sa konvencionalnom Co-Cr krunom fasetiranom keramikom. Na nivou koštane strukture, oba modela pokazala su koncentraciju pritiska na nivou kortikalne kosti, dok je trabekularna kost bila značajno manje izložena pritisku. Pri istim uslovima, stepen nastale deformacije sekundarne teleskop krune bio je viši kod modela sa karakteristikama PEEK polimera. Zaključak. Zahvaljujući mehaničkim karakteristikama, PEEK polimeri mogu biti materijali izbora u izradi suprakonstrukcija na implantatima. Kako je prezentovana in vitro studija praćena ograničenjima, neophodna su dalja istraživanja koja bi potvrdila superiornu ulogu PEEK materijala u implantoprotetici.