Povrede trbuha u saobraćajnim nezgodama – autopsijska studija - Slović, Živana S.; Vitošević, Katarina; Mihajlović, Filip; Trifunović, Aleksandar; Todorović, Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Povrede u saobraćajnim nezgodama, u kojima milioni ljudi umiru svake godine, predstavljaju veliki problem javnog zdravlja širom sveta. Iako se unapređenje bezbednosti saobraćaja zasniva na preventivnom delovanju, neophodno je sprovesti analizu nastradalih u saobraćaju, kako bi se uz pomoć tih rezultata sprečile buduće saobraćajne nezgode. Cilj rada bio je da se utvrde način nastanka povreda trbuha (PT), razlike prema polu i položaj sedenja u vozilu koji utiče na težinu PT, kao i vrste PT koje češće dovode do smrtnog ishoda u saobraćajnim nezgodama. Metode. Materijal za studiju prikupljen je iz rezultata sudskomedicinskih obdukcija, kojima su ustanovljene PT nastale u saobraćajnim nezgodama. Ukupan broj osoba umrlih od zadobijenih povreda ili komplikacija povreda nakon saobraćajnih nezgoda bio je 525. Rezultati. U analiziranom uzoku, PT imalo je 38,3% preminulih osoba. Muškarci su češće imali PT, a putnici na prednjem sedištu i vozači motocikala su bili najranjivija kategorija za nastanak tih vrsta povreda. Jetra je bila najčešće povređeni organ trbuha. Destrukcija i laceracija jetre, laceracija slezine, povrede creva, istovremene povrede glave, grudnog koša i PT ili istovremene povrede glave i PT dovodili su u visokom procentu do momentalne smrti na mestu saobraćajne nezgode. Zaključak. Rezultati ove studije predstavljaju osnovu za kreiranje obrazovnih sadržaja za sve učesnike u saobraćaju, kao i kreiranje zakonske regulative u oblasti bezbednosti saobraćaja.