Delotvornost tronedeljne višekomponentne rehabilitacije na poboljšanje stanja kod bolesnika sa Fridrajhovom ataksijom - Samardžić, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Fridrajhova ataksija (FA) je autozomno recesivna, neurodegenerativna bolest. Ataksija kao glavni simptom zahvata trup, uz njihanje, nestabilnost i padove, kao i ekstremitete, uz sve teže obavljanje aktivnosti sva-kodnevnog života. Fizikalna terapija se prepoznaje kao sredstvo za tretman fizičkih simptoma i postizanje maksimalne funkcije obolelih osoba. Prema našim saznan-jima, ne postoje studije koje su ocenjivale korisnost tehnika stabilizacije proprioceptivne neuromišićne facilitacije (PNF) u rehabilitaciji bolesnika sa tom dijagnozom. Prikaz bolesnika. Prikazujemo ženu staru 26 godina sa FA koja je imala težak oblik ataksije trupa i ekstremiteta, teškoće u go-voru i slabu sposobnost hodanja. U toku tronedeljne reha-bilitacije primenjen je individualno prilagođen program fizikalne terapije, baziran na tehnikama stabilizacije PNF. Primenjeni rehabilitacioni program rezultirao je opštim funkcionalnim poboljšanjem. Smanjenje ataksije je registro-vano Skalom za procenu i ocenu ataksije (Scale for the Assess-ment and Rating of Ataxia – SARA). Instrumentom za meren-je funkcionalne nezavisnosti (Functional Independence Measure – FIM) – komponenta kretanja, pokazana je veća nezavisnost u hodu. Zaključak. Rehabilitacioni program zasnovan na tehnikama stabilizacije PNF može smanjiti ataksiju i poboljšati sposobnost hodanja kod obolelih od FA.