Nesuicidalno samopovređivanje u kliničkom uzorku adolescenata u Srbiji - Kolundžija, Ksenija; Srdanović Maraš, Jelena; Marković, Jasminka; Dimić, Tamara (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Nesuicidalno samopovređivanje (NSSP) među adolescentima prepoznato je kao značajan problem javnog zdravlja. Adolescenti sa problemima mentalnog zdravlja posebno su izloženi riziku od NSSP. Cilj rada bio je da se procene sociodemografske i kliničke karakteristike bolesnika sa NSSP i odlike NSSP, kao i uticaj emocionalne reaktivnos-ti i internalizacije/eksternalizacije problema na njih. Metode. Opservacionom studijom obuhvaćeno je 111 ado-lescenata koji su bili lečeni na Odeljenju za dečju i adoles-centnu psihijatriju, Klinike za psihijatriju, Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine, od marta 2018. godine do ok-tobra 2019. godine. Adolescenti su bili podeljeni u dve grupe: grupu A (adolescenti koji su imali najmanje jednu ep-izodu NSSP u poslednjih godinu dana) i grupu B (adoles-centi koji nikada nisu imali NSSP). Za ispitivanje razlika iz-među adolescenata grupe A i grupe B korišćeni su upitnici: o emocionalnim i bihejvioralnim problemima [Upitnik za samoprocenu adolescenata (Youth Self-Report – YSR) i Lista provere dečjeg ponašanja (Child Behavior Checklist – CBCL)]; o emocionalnoj reaktivnosti [Skala emocionalne reaktivnos-ti (Emotion Reactivity Scale – ERS)]; o suicidalnosti [Intervju o samopovređujućim mislima i ponašanju (Self-Injurious Thoughts and Behaviors Interview – SITBI)]. Rezultati. Grupu A činilo je ukupno 58 adolescenata koji su bili stariji od ispitanika grupe B i u njoj je dominirao ženski pol. Prvu epizodu NSSP imali su u uzrastu od 13,05 godina, a poslednju sa 14,80 godina. Najčešće metode NSSP bile su sečenje, grebanje i grickanje. Adolescenti grupe A postizali su više skorove: na ERS skali, u internalizovanju i ekster-nalizovanju problema kao i na ukupnom rezultatu na YSR skali. Nije bilo razlike između adolescenata grupe A i grupe B u odnosu na skorove postignute na CBCL skali. Zaključak. Adolescenti sa NSSP bi trebalo da imaju de-taljnu psihijatrijsku procenu, koja bi uključivala socijalnu i psihološku podršku, farmakoterapiju i psihoterapiju, u cilju razumevanja i razvijanja veština prevladavanja NSSP.