C˗reaktivni protein je pouzdaniji pokazatelj od inflamacijskih indeksa izvedenih iz krvne slike u predviđanju teških komplikacija kod dece obolele od malih boginja - Stojiljković, Marija; Miljković, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Male boginje (MB) su infektivno oboljenje koje u pojedinim slučajevima može dovesti do razvoja ozbiljnih komplkacija opasnih po život. Kao pouzdani pokazatelji kliničkog ishoda u mnogim inflamacijskim bolestima pokazali su se C-reaktivni protein (CRP) i indeksi inflamacije izvedeni iz krvne slike: odnos granulocita i limfocita (GLO), odnos trombocita i limfocita (TLO), odnos monocita i limfocita (MLO), odnos srednje zapremine trombocita (SZT) i broja trombocita (STO), varijacije u veličini u volumenu eritrocita (VVE) i SZT. Cilj rada bio je da se analiziraju vrednosti CRP-a, broja krvnih ćelija, GLO, TLO, MLO, STO, VVE, i SZT kod dece sa MB i uporede sa vrednostima kod zdrave dece, kao i da se ove vrednosti analiziraju i uporede između dece sa lakšim i teškim komplikacijama MB. Poseban cilj rada bio je da se proceni adekvatnost navedenih markera inflamacije za predviđanje težine MB. Metode. Ispitivanu grupu činilo je 55 dece obolele od MB, sa komplikacijama, a kontrolnu grupu činilo je 30 zdrave dece. U daljem istraživanju korišćen je prvi uzorak krvi, uzet prvog dana hospitalizacije (pre lečenja). Rezultati. Broj belih krvnih zrnaca, limfocita, monocita i trombocita bio je značajno niži, dok su vrednosti GLO, TLO, STO i CRP-a bile značajno više kod dece obolele od MB (p ˂ 0,05). Kod dece sa težim komplikacijama MB zabeležene su značajno više vrednosti granulocita, CRP-a, GLO, TLO i niže vrednosti limfocita (p ˂ 0,05). Metodom linearne regresije pokazano je da je vrednost CRP-a bila jedini pouzdan pokazatelj u prognozi nastanka teške forme MB. Zaključak. Broj krvnih ćelija i indeksi inflamacije izvedeni iz krvne slike ne bi trebalo da budu presudni u proceni ozbiljnosti kliničkog toka MB kod dece. CRP je pozdaniji pokazatelj u predviđanju razvoja težeg oblika bolesti kod dece obolele od MB.