Krvareća hepatično-kutana fistula – retka komplikacija perkutane biopsije jetre - Mitrović, Miroslav; Jovanović, Milan; Bezmarević, Mihailo; Milev, Boško; Mirković, Darko (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Arteriovenska fistula predstavlja jednu od komplikacija koja se može javiti prilikom perkutane biopsije jetre (PBJ). Hepatična arteriovenska fistula sa hroničnim krvarenjem iz mesta uboda na koži predstavlja izuzetno retku komplikaciju PBJ. Prikaz bolesnika. Prikazujemo 35-godišnju ženu sa sekundarnom anemijom izazvanom hroničnim krvarenjem na mestu granuloma, izazvanog prethodnom biopsijom jetre rađenoj 7 godina ranije. Bolesnica je nekoliko godina ispitivana i lečena zbog anemijskog sindroma. Patološka komunikacija između desne hepatične vene, prednje sekcijske grane vene porte i zadnje arterijske sekcijske grane je detektovana kompjuterizovanom tomografijom, a patološka vaskularizacija u desnom lobusu jetre je dokazana fistulografijom. Zbog neuspele embolizacije, učinjena je laparotomija i nađena je tumorska masa u VI i VII segmentu jetre, koja je komunicirala sa kožom. Tumorska masa je odstranjena atipičnom resekcijom VI i VII segmenta jetre. Zbog akutne hemoragije, posle dva dana učinjena je reeksploracija, kada je nađeno krvarenje sa površine reseciranog parenhima jetre. Bolesnica je otpuštena na kućno lečenje dve nedelje nakon poslednje operacije. Zaključak. Iako je PBJ sigurna procedura, nekada dolazi do komplikacije u vidu krvarenja koje spontano prestaje. Kod prikazane bolesnice je došlo do komplikovane intrahepatične arteriovensko-portne fistule sa formiranjem komunikacije sa mestom uboda na koži. To je prvi opisani slučaj komplikacije te vrste nastale posle PBJ.