Postupak dekompresije kao uspešan inicijalni pristup u lečenju velike maksilarne folikularne ciste kod 12-godišnjeg dečaka - Stevanović, Momir; Vujović, Sanja; Mladenović, Raša; Mikić, Mirko; Vasović, Miroslav (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Folikularna cista je patološka lezija, povezana sa krunicom neizniklih ili impaktiranih zuba. Dekompresija je predložena kao inicijalni tretman u terapiji velikih cista, posebno kod mlađih pacijenata. Cilj rada bio je da se predstave klinički, radiološki, patohistološki i terapijski aspekti velike folikularne ciste u maksili. Prikaz bolesnika. Dvanaestogodišnji dečak sa velikom folikularnom cistom u gornjoj vilici upućen je u našu kliniku. Folikularna cista se nalazila oko krunice neizniklog levog maksilarnog očnjaka. Terapija ciste obuhvatila je inicijalnu dekompresiju sa biopsijom, praćenu sekundarnom enukleacijom nakon 9 meseci, i ortodontski tretman. Histopatološka analiza potvrdila je konačnu dijagnozu folikularne ciste. Zaključak. Inicijalna dekompresija sa naknadnom enukleacijom pokazala se kao efikasna terapijska opcija u lečenju velike folikularne ciste.