Ekspresija kalijumovih kanala Kv4.2 i Kv4.3 u humanim pupčanim venama zdravih trudnica, trudnica sa gestacijskim dijabetesom melitusom i trudnica sa gestacijskom hipertenzijom - Djokić, Vladimir; Gostimirović, Miloć; Rajković, Jovana; Rakočević, Jelena; Labudović-Borović, Milica; Janković, Svetlana; Stanišić, Jelena; Kostić, Milan; Djurić, Miloš; Gojković-Bukarica, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Značajan niz dokaza ukazuje na to da su kanali Kv4.2 i Kv4.3 glavne komponente brzih prolazno-ispravljačkih struja kalijuma (struje tipa A). Pretpostavlja se da bi te struje mogle da budu uključene u održavanje membranskog potencijala ćelije, kao i u regulaciju propagacije i učestalosti akcionih potencijala. Međutim, vrlo malo se zna o prisustvu i funkciji struje tipa A u glatkim mišićima krvnih sudova čoveka, kao što je humana umbilikalna vena (HUV). S obzirom na njenu ključnu ulogu u adekvatnoj oksigenaciji fetusa, cilj rada bio je da se utvrdi da li su podtipovi kalijumovih kanala Kv4.2 i Kv4.3 prisutni u glatkim mišićima HUV-a i da se istraže potencijalne promene njihove ekspresije tokom patoloških stanja majke – gestacijskog dijabetesa melitusa (GDM) i arterijske hipertenzije (AH) izazvane trudnoćom (AHT). Metode. U istraživanje su uključene HUV sakupljene posle trudnoće zdravih porodilja, onih čije trudnoće su bile komplikovane GDM i AH. Svaka grupa sastojala se od 6 uzoraka HUV-a dobijenih iz 6 zdravih trudnoća, 6 trudnoća komplikovanih GDM i 6 trudnoća komplikovanih AH. Nakon farmakoloških analiza, urađene su imunohistohemijska (IH) analiza i Western blot. Rezultati. Primenom IH analize pokazan je sličan obrazac ekspresije obe podjedinice Kv4.2 i Kv4.3 kanala u glatkim mišićima HUV-a u svim grupama trudnica. Rezultati dobijeni Western blot-om bili su u skladu sa IH bojenjem. Ekspresija podjedinica Kv4.2 i Kv4.3 nije se značajno razlikovala između grupa trudnica. Zaključak. Ovo je prema našim saznanjima prva studija kojom je pokazano prisustvo Kv4.2 i Kv4.3 kalijumovih kanala u glatkim mišićima HUV-a zdravih porodilja, kao i onih porodilja čija je trudnoća bila praćena prisustvom GDM ili AHT. Ti kanali su najverovatnije glavne komponente brzih struja A-tipa, koji mogu biti relevantni za protok krvi majke i ploda i na taj način delovati protektivno za razvoj fetusa. Takođe, oni mogu predstavljati senzitivne pokazatelje hemodinamskih i/ili metaboličkih promena u lokalnoj fetomaternalnoj sredini.