Uticaj kompletnog atrioventrikularnog bloka na intrahospitalni i dugoročni mortalitet bolesnika lečenih primarnom perkutanom koronarnom intervencijom - Savić, Lidija; Mardovic, Igor; Ašanin, Milika; Stanković, Sanja; Krljanac, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Uticaj kompletnog atrioventrikularnog (AV) bloka na dugoročnu prognozu bolesnika sa infarktom miokarda sa elevacijom ST segmenta (ST-elevation myocardial infarction – STEMI) nije utvrđen u potpunosti. Cilj rada bio je da se analiziraju incidenca i prognostički uticaj AV bloka na intrahospitalni mortalitet (IHM) i 6-godišnji mortalitet bolesnika sa STEMI, lečenih primarnom perkutanom koronarnom intervencijom. Metode. Studijom su bila obuhvaćena 3 044 konsekutivna bolesnika sa STEMI. Rezultat. Kompletan AV blok registrovan je kod 144 (4,73%) bolesnika samo pri prijemu u bolnicu; 125 (86,8%) bolesnika sa kompletnim AV blokom imalo je infarkt donjeg zida. Privremeni pejsmejker ugrađen je kod 72 (50%) bolesnika sa kompletnim AV blokom. Stalni pejsmejker nije ugrađen ni jednom bolesniku. Kod bolesnika sa kompletnim AV blokom, IHM je bio značajno viši u poređenju sa IHM bolesnika bez kompletnog AV bloka: 17,9% vs. 3,6%, p < 0,001. Kod bolesnika sa infarktom donjeg zida i kompletnim AV blokom IHM je iznosio 13%, dok je kod bolesnika sa infarktom prednjeg zida i kompletnim AV blokom IHM iznosio 53%. Analizom rezultata bolesnika otpuštenih iz bolnice, utvrđen je značajno viši dugoročni (6-godšnji) mortalitet kod bolesnika sa kompletnim AV blokom u poređenju sa bolesnicima bez AV bloka: 7,8% vs. 3,4%, p < 0,001. Kompletan AV blok bio je nezavisan prediktor IHM i dugoročnog, 6-godišnjeg mortaliteta: IHM [odds ratio (OR) 2,94 95%, confidence interval (CI) 1,23–5,22; 6-godišnji mortalitet hazard ratio (HR) 1,61, 95%, CI 1,10–2,37]. Dodatnom analizom je utvrđeno da je kod bolesnika sa infarktom donjeg zida kompletan AV blok bio nezavisan prediktor IHM i 6-godišnjeg mortaliteta, dok je kod bolesnika sa infarktom prednjeg zida kompletan AV blok bio nezavisan prediktor samo IHM. Zaključak. Kod analiziranih bolesnika sa STEMI, kompletan AV blok bio je prolazan i registrovan je samo pri prijemu u bolnicu. Iako tranzitoran, kompletni AV blok bio je snažan nezavisni prediktor IHM i dugoročnog mortaliteta.