Diskriminativna validnost Strukturiranog inventara simuliranih simptoma (Structured Inventory of Malingered Symptomatology – SIMS) u uslovima simuliranja simptoma - Oljača, Milan; Baić , Valentina; Bugarski-Ignjatović, Vojislava (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Strukturisani inventar simuliranih simptoma – Structured Inventory of Malingered Symptomatology (SIMS) je mera samoprocene koja se koristi kod odraslih osoba, a može biti korišćena za procenu potencijalnog razvoja psihoze, neurološkog oštećenja, amnezije, niske inteligencije ili afektivnog poremećaja. Cilj rada bio je da se ispita diskriminativna validnost SIMS-a u uslovima simuliranja simptoma neuroloških oštećenja i poremećaja pamćenja u odgovoru na hipotetičku situaciju, nakon gledanja snimka realne saobraćajne nezgode u kojoj je vozač motocikla zadobio povrede glave. Metode. U istraživanju su učestvovala 94 studenta (35 muškaraca i 59 žena) Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta – smer Specijalna edukacija i rehabilitacija u Novom Sadu, starosti od 20–26 godina [aritmetička sredina = 20.69; standardna devijacija (SD) = 0.80)], koji su bili podeljeni u dve grupe (n = 47), kontrolnu grupu i grupu ispitanika koji su simulirali simptome. Grupa ispitanika koji su simulirali simptome imala je zadatak da se poistoveti sa motociklistom kojeg je udario automobil i da simulira neurološke simptome i amneziju, sa ciljem da dobiju više novca od osiguravajuće kompanije. Kontrolna grupa imala je zadatak da iskreno proceni koji simptomi bi mogli na-stati nakon saobraćajne nesreće. Rezultati. Rezultati multivarijatne jednosmerne analize varijanse su pokazali da je efekat eksperimentalne manipulacije bio statistički značajan [F(88, 5) = 91.21, p < 0.001; η2p = 0.838]. Univarijatni efekti su takođe bili statistički značajni za svih pet skala. Ispitanici iz kontrolne grupe postizali su niže skorove na svih pet skala u odnosu na ispitanike iz grupe koja je simulirala simptome. Veličine efekata govore u prilog najvećih razlika između grupe koja je simulirala simptome i kontrolne grupe na skalama Poremećaji pamćenja i Neurološka oštećenja, što je ujedno i bila osnovna instrukcija za simuliranje simptoma kod te grupe ispitanika. Zaključak. Dobijeni rezultati idu u prilog diskriminativne validnosti upitnika SIMS u situaciji simuliranja simptoma neuroloških oštećenja i poremećaja pamćenja.