Primena polieter-eter-ketona u izradi opturator teleskop proteza - Radosavljević, Radivoje; Tabaković, Saša Z.; Todić, Jelena; Mitić, Ankica; Djordjević, Nadica; Lazić, Vojkan; Dubovina, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Retencija, stabilnost i neprijemčivost za plak opturator proteza ima značajan uticaj na poboljšanje kvaliteta života pacijenata. Cilj rada bio je da se ukaže na prednosti teleskop opturator proteza izrađenih od polieter-eter-ketona (PEEK). Prikaz bolesnika. Prikazujemo način izrade teleskop opturator proteze od PEEK-a, kao izabranog materijala, kako za primarne tako i za sekundarne teleskop krune, koje su sastavni deo skeleta proteze, kod 65-godišnjeg muškarca sa parcijalnom maksilektomijom. Postava zuba urađena je pomoću silikonskog ključa, a ostatak proteze izveden je kompozitom. Zaključak. Pored biokompatibilnosti, PEEK je polimer koga odlikuju dobra mehanička i hemijska svojstva. Opturator proteze izrađene od tog materijala ne poskupljuju u velikoj meri proces izrade, a njihova zadovoljavajuća funkcionalnost doprinosi poboljšanju kvaliteta života pacijenata.