Limfom grlića materice – retka klinička prezentacija - Petrović Rodić, Dušica; Kastratović, Tatjana; Jovanović, Danijela; Marković, Vladan; Stojanović, Jasmina; Jovanović, Dalibor (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Limfomi su maligne bolesti limfocitne loze. Postoje dva osnovna tipa limfoma: Hodgkin-ov limfom (HL), čija je osnovna karakteristika prisustvo Reed-Sternberg-ovih ćelija, i non-Hodgkin-ov limfom (NHL), koji predstavlja heterogenu grupu bolesti, a u zavisnosti od brzine rasta i toka bolesti mogu biti indolentni (spororastući tok) i agresivni (brzorastući tok). Folikularni limfom (FL) najčešći je indolentni oblik NHL, dok je difuzni krupnoćelijski B‑limfom (diffuse large b-cell lymphoma, DLBCL) najčešći agresivni oblik. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana bolesnica stara 35 godina sa NHL, DLBCL, lokalizovanim u grliću materice, kojoj je nakon biopsije grlića materice, patohistološki dijagnostikovana displazija lakog stepena (CIN1/L-SIL) pokrovnog epitela grlića materice, a zatim dokazana infekcija humanim papiloma virusom (HPV), podtipovima 16 i 31. Dijagnoza DLBCL je patohistološki potvrđena na koničnom isečku vaginalne porcije uterusa, nakon čega je bolesnica lečena sa osam ciklusa hemioterapije po protokolu RCHOP. Zaključak. Koegzistencija CIN1/L-SIL i NHL je slučajna. Usled toga, može se prevideti prateći cervikalni limfom, koji je uobičajeno lokalizovan subepitelno, ukoliko se biopsije ne uzimaju na adekvatan način i ukoliko se ne uradi HPV serotipizacija uzorka biopsije.