Anti-SARS-CoV-2 antitela kod rekonvalescentnih davalaca plazme sa različitom težinom kliničke slike COVID-19 - Grujić, Jasmina; Bujandrić, Nevenka; Zorana; Savić, Nebojša; Dolinaj, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Plazma koja sadrži visok titar antitela na SARS-CoV-2, donirana od osoba koje su se oporavile od COVID-19, ima potencijal da se koristi kao inicijalna terapija kod obolelih u vidu pasivne imunizacije. Poseban izazov predstavlja izbor odgovarajućih davalaca plazme. Cilj rada bio je sukcesivno praćenje titra antitela u donacijama plazme i ispitivanje korelacije između titra antitela i težine kliničke slike koju su davaoci imali tokom bolesti. Metode. Retrospektivna studija sprovedena je od 1. maja do 31. oktobra 2020. godine na Institutu za transfuziju krvi Vojvodine. Davaoci su morali da ispune određene kriterijume za uključivanje u studiju: dokazana infekcija SARS-CoV-2, prisutna antitela na SARS-CoV-2 u serumu/plazmi, ispunjavanje opštih kriterijuma za izvođenje plazmafereze i referentne vrednosti laboratorijskih nalaza. Rezultati. Tokom studije prikupljeno je 651 jedinica aferezne plazme podeljenih u dve jednake doze. Plazmu je doniralo 311 COVID-19 rekonvalescenata, uključujući 208 (66,9%) muškaraca i 103 (33,1%) žena. Davalaca plazme sa asimptomatskom infekcijom bilo je 15 (4,8%), sa blagim oblikom bolesti 235 (75,6%), sa umereno teškim oblikom bolesti 45 (14,5%), sa teškim oblikom bolesti 16 (5,1%). Osobe sa kritičnim oblikom bolesti nisu donirale plazmu. Antitela klase IgG na SARS-CoV-2 bila su prisutna kod davalaca plazme više od šest meseci nakon bolesti, pri čemu su davaoci plazme koji su imali težu kliničku sliku COVID-19 imali stabilne vrednosti antitela tokom dužeg vremenskog perioda. Pearson-ova korelacija težine kliničke slike i titra antitela nije potvrdila njihovu statistički značajnu povezanost. Zaključak. Antitela klase IgG na SARS-CoV-2 bila su prisutna kod davalaca plazme više od šest meseci nakon bolesti. Iako nije nađena statistički značajna korelacija između titra antitela klase IgG na SARS-CoV-2 i težine kliničke slike COVID-19, utvrđeno je da se kod bolesnika koji su imali težu kliničku sliku bolesti, stabilan titar antitela održavao tokom dužeg vremenskog perioda.