Uticaj DOAK i DOAC-REMOVE® na testove koagulacije u toku testiranja trombofilije kod bolesnika lečenih primenom DOAK - Kovač, Mirjana; Basarić, Dušica; Tomić, Branko; Gvozdenov, Maja; Backović, Dragana; Lalić Ćosić, Sanja (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Primena direktnih oralnih antikoagulansa (DOAK) značajno utiče na testove koagulacije. Cilj rada bio je da se proceni uticaj DOAK i DOAC-Remove® tableta (aktivni ugalj) na testove koagulacije tokom ispitivanja trombofilije. Metode. Istraživanjem, sprovedenim od januara 2019. do juna 2020. godine, obuhvaćeno je 30 bolesnika lečenih DOAK-om i testiranih na trombofiliju zbog venskog tromboembolzma (VTE). Bilo je 14 žena i 16 muškaraca, starosti od 23 do 63 godine (medijana 47,6 godina). Ispitivanje trombofilije izvršeno je upotrebom DOAC-Remove® tableta (aktivni ugalj). Upoređivani su rezultati pre i posle primene DOAC-Remove®. Rezultati. Pozitivni rezultati za lupus antikoagulantni (LA) test dobijeni su kod 20% bolesnika lečenih apiksabanom, kod 100% bolesnika lečenih dabigatranom i kod 70% lečenih rivaroksabanom, a u uzorcima posle DOAC-Remove® pozitivnost na LA dobijena je samo kod jednog bolesnika iz grupe lečnih apiksabanom. Pre primene DOAC-Remove®, rezistencija na aktivisani protein C (activated protein C resistance – APC-R) bila je merljiva kod 40% i 80% bolesnika lečenih dabigatranom, odnosno rivaroksabanom, dok je posle primene DOAC-Remove®, APC-R bila merljiva u svim slučajevima. Upoređivanjem rezultata dobijenih iz uzoraka pre i posle primene DOAC-Remove®, primećena je razlika u odnosu na sve testove vremena koagulacije izvršene razblaženim Russell-ovim zmijskim otrovom (dilute Russell’s viper venom time – dRVVT), osim dRVVT u grupi bolesnika lečenih apiksabanom. Na koagulacionu metodu za otkrivanje APC-R značajno je uticao dabigatran, a manje rivaroksaban. Zaključak. Nakon primene DOAC-Remove® tableta, DOAK su praktično inaktivisani što je omogućilo izvođenje analiza za LA i APC-R i dobijanje relevantnih rezultata testova.