Fibrilacija pretkomora uzrokovana strujnim udarom - Stojanović, Milovan; Ilić, Bojan; Deljanin-Ilić, Marina; Ilić, Stevan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Strujni udar može dovesti do različitih poremećaja srčanog ritma poput asistolije, ventrikularne fibrilacije, sinusne tahikardije i srčanih blokova. Ipak, nastanak atrijalne fibrilacije (AF) kao posledice strujnog udara, dešava se retko. Prikaz bolesnika. Bolesnik, star 47 godina, primljen je u ambulantu nakon strujnog udara (< 600 V) koji je dobio. Nakon strujnog udara je izgubio svest, pao i zadobio povrede leđa i poglavine. Tokom pregleda, detektovana je aritmična akcija srca, ali bez šumova. Na levoj butini je registrovana ulazna, a na vratu izlazna rana. Elektrokardiogramom je registrovana novonastala AF. U urađenim laboratorijskim analizama nije bilo patološkog odstupanja, dok je ehokardiografskim pregledom registrovana očuvana kontraktilna snaga srca, bez poremećaja segmentne kinetike, uz normalne dimenzije leve pretkomore. Ordiniran je niskomolekularni heparin supkutano i 600 mg propafenona oralno. Nakon 24 h na elektrokardiogramu je registrovan normalni sinusni ritam. Zaključak. Prikazali smo redak slučaj AF uzrokovane električnom strujom koja je konvertovana u sinusni ritam primenom antiaritmika. Iako većina ovako nastalih epizoda AF predstavlja prolazni poremećaj srčanog ritma sa spontanom konverzijom, neophodno je rutinsko praćenje ovih bolesnika.