Uticaj cross-linking procedure na kornealne optičke aberacije kod bolesnika sa keratokonusom - Resan, Mirko; Cvejić, Željka; Baenninger, Philipp; Hafezi, Farhad; Massa, Horace; Vukosavljević, Miroslav; Pajić, Bojan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Procedura corneal cross-linking (CXL) pokazuje najbolje efekte u stabilizovanju rožnjače i zaustavljanju napretka ektatičnog procesa. Cilj rada bio je da se ispita uticaj CXL procedure na optičke aberacije višeg reda – higher-order aberrations (HOAs) i poboljšanje funkcije vida u lečenju keratokonusa. Metode. Standardna CXL procedura sa uklanjanjem epitela rožnjače izvedena je kod 19 bolesnika korišćenjem energije jačine 3 mW/cm2 u trajanju od 30 min. Kod svakog bolesnika rožnjača je snimljena na Pentacam aparatu pre procedure i jedan i 6 meseci posle CXL procedure. Ispitivani su najbolje korigovana oštrina vida, topografski podaci i vrednosti optičkih aberacija. Rezultati. Utvrđeno je značajno smanjenje vrednosti vertikalne kome sa -1,03 ± 1,89 preoperativno na -0,74 ± 1,73 šest meseci postoperativno (p = 0,004) i sferne aberacije sa -0,22 ± 1,05 preoperativno na -0,08 ± 1,13 postoperativno (p = 0,002). Vrednosti root mean square (RMS) HOAs takođe su se značajno smanjile sa 2,31 ± 1,82 preoperativno na 2,26 ± 1,84 šest meseci postoperativno (p = 0,001). Najbolje korigovana oštrina vida poboljšana je sa 0,43 ± 0,15 preoperativno na 0,71 ± 0,19 šest meseci postoperativno (p < 0,001). Zaključak. Procedura CXL je uspešna metoda lečenja keratokonusa koja značajno smanjuje određene aberacije talasnog fronta rožnjače, posebno vertikalnu komu, sferne aberacije i RMS, i dovodi do značajnog poboljšanja oštrine vida.