Uticaj patogenih TP53 mutacija na preživljavanje i odgovor na hemioterapiju bolesnika sa HPV-negativnim oralnim karcinomima - Jović, Saša; Kozomara, Ružica; Stošić, Srboljub; Jovandić, Stevo; Zeljić, Katarina; Šupić, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Oralni planocelularni karcinom (OPCK) je najčešći tip karcinoma glave i vrata, koji se odlikuje visokom stopom recidiva i lošim preživljavanjem bolesnika. Dalje razjašnjenje uloge i regulacije TP53, ključnog tumor supresorskog gena, omogućilo bi napredak u predviđanju toka, prognoze i hemioterapijskog odgovora obolelih od OPCK. Zbog toga smo istražili povezanost mutacija gena TP53 sa preživljavanjem i odgovorom na hemioterapiju cisplatinom bolesnika sa HPV-negativnim OPCK. Metode. Potencijalni klinički značaj mutacija TP53 analiziran je kod 82 bolesnika sa HPV-negativnim OPCK. Svi bolesnici su bili podvrgnuti radioterapiji, a 25 bolesnika primilo je hemioterapiju cisplatinom. Negativni HPV status utvrđen je tip-specifičnom metodom polymerase chain reaction (PCR), za visoko rizične HPV 16, 18, 31 i 33. Ciljno sekvenciranje TP53 egzona 4–8 rađeno je Sanger kapilarnim sekvenciranjem. Rezultati. Od 82 HPV-negativnih OPCK bolesnika, njih 49 (59,79%) imalo je TP53 mutaciju, a 26 (31,7%) bolesnika je imalo patogene TP53 mutacije. Bolesnici sa patogenim mutacijama TP53 imali su značajno smanjeno celokupno preživljavanje (p = 0,009). Status recidiva, ali ne i TP53 mutacije, bio je nezavisni marker lošeg preživljavanja bolesnika u našoj studiji [hazard ratio (HR) = 4,733, 95% confidence interval (95% CI): 2,027–11,053; p = 0,0001]. U podgrupi bolesnika koji su bili podvrgnuti hemioterapiji cisplatinom, patogene TP53 mutacije bile su prediktori slabog odgovora na hemioterapiju (p = 0,026). Zaključak. Naši nalazi ukazuju da bi patogene TP53 mutacije u HPV-negativnim OPCK tumorima mogle biti prognostički marker smanjenog ukupnog preživljavanja bolesnika. Pored toga, patogene TP53 mutacije u HPV-negativnom OPCK mogu biti marker lošeg odgovora tih bolesnika na hemioterapiju.