Uticaj postoperativne vizite anesteziologa na zadovoljstvo anestezijom bolesnika podvrgnutih rekonstrukciji prednjeg ukrštenog ligamenta kolena - Tubić, Teodora; Mihajlović, Dunja; Petrović, Jelica; Vicković, Sanja; Nikolić, Jelena; Dolinaj, Vladimir; Andjelić, Nada (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Zadovoljstvo bolesnika (ZB) je teže proceniti u oblasti anestezije nego u bilo kojoj drugoj medicinskoj specijalnosti. Cilj rada bio je da se ispita uticaj postoperativne vizite anesteziologa i korišćenja prethodno konstruisanog psihometrijskog instrumenta na ZB podvrgnutih rekonstrukciji prednjeg ukrštenog ligamenta kolena. Metode. Ispitanici koji su pripadali the American Society of Anesthesiologists (ASA) 1 i ASA 2 klasi su metodom slučajnog izbora bili podeljeni u tri grupe. Prvu grupu činila su 74 bolesnika koje je postoperativno na odeljenju obišao anesteziolog koji je davao anesteziju. Drugu grupu činilo je 70 bolesnika koje je posle operacije obišao medicinski tehničar koji nije učestvovao u anesteziji. Treću grupu činila su 74 bolesnika koja nisu imala postoperativnu vizitu anesteziologa ili medicinskog tehničara na anesteziji. U istraživanju su korišćeni sledeći instrumenti: Sociodemografski upitnik, Upitnik o ZB anestezijom i Postanestezijski sistem skoringa. Za procenu statističke značajnosti razlika dobijenih rezultata korišćena je analiza varijanse (ANOVA). Za proveru povezanosti varijabli korišćen je Pirsonov koeficijent korelacije. Rezultati. Subjektivno i objektivno stanje bolesnika posle operacije bilo je povezano sa ZBA (p < 0,05). Bolesnici koji su imali postoperativnu vizitu od strane anesteziologa su lakše podnosili preoperativne i postoperativne fizičke simptome i bili su zadovoljniji postoperativnom negom od ispitanika druge dve grupe (p < 0,05). Zaključak. Korišćenje veoma pouzdanog psihometrijskog instrumenta za procnu ZB anestezijom može da poboljša postoperativno stanje bolesnika i utiče na brži oporavak u postoperativnom periodu.