Izolacija radnog polja upotrebom koferdama: znanje, veštine i stavovi studenata završne godine stomatologije - Milanović, Milena; Dimitrijević, Maja; Juloski, Jelena; Juloski, Jovana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Osnovni preduslov za prevazilaženje odbojnosti stomatologa prema upotrebi koferdama jeste kvalitetno obrazovanje, stečeno tokom osnovnih studija. Cilj rada bio je da se procene znanje, veštine, obučenost za rad, stavovi i mišljenje studenata u vezi sa upotrebom koferdama u izolaciji radnog polja. Metode. Ukupno 130 studenata završne godine Stomatološkog fakulteta popunjavalo je originalni upitnik od 34 pitanja, koja su bila podeljena u četiri segmenta: opšte informacije, znanje i obučenost za rad sa koferdamom, mišljenja i stavovi o upotrebi koferdama i mišljenja o korišćenju koferdama u budućem radu. Rezultati. Svi studenti su potvrdili da su imali teorijsku nastavu o izolaciji radnog polja koferdamom i da im je ukazano na njegove prednosti. Tokom praktičnih vežbi, 34% studenata je posmatralo postavljanje koferdama, dok je njih 10% samostalno postavilo koferdam. Većina (88%) studenata se nije osećala sposobnim da samostalno koristi koferdam. Manje od polovine (38%) studenata verovalo je u mogućnost odgovarajuće izolacije radnog polja i bez upotrebe koferdama. Da koferdam nije neprijatan za pacijente smatralo je 64% studenata. Više od polovine studenata bilo je spremno da koristi koferdam u svom budućem radu. Skoro svi studenti planirali su dodatno obučavanje za rad sa koferdamom posle završetka osnovnih studija. Zaključak. Studenti imaju solidno teorijsko znanje o upotrebi koferdama, svesni su njegovog značaja i imaju pozitivan stav prema njegovoj upotrebi. Njihova praktična obuka i veštine nedovoljne su i ne omogućavaju im da u cilju izolacije radnog polja samostalno postave koferdam.