TXE Procena debljine epikardnog adipoznog tkiva i sloja intima-media karotidne arterije kod bolesnika sa Behčetovom bolešću - Sağlam, Gonca; Turgut, Mehmet Cenk; Gülcü, Oktay (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Epidemiološke studije pokazuju da su kardiovaskularne bolesti (KVB) česte kod gotovo svih bolesnika sa dijagnozom autoimunske bolesti. Cilj ove studije bio je da ispita da li se debljina epikardnog masnog tkiva [epicardial adipose tissue (EAT) thickness (EATT)] i debljina sloja intima-media karotidne arterije [carotid intima-media (CIM) thickness (CIMT)], razlikuju između bolesnika sa Behčetovom bolešću (BB) i zdravih osoba. Metode. Ukupno 40 zdravih ispitanika u kontrolnoj grupi i 40 bolesnika sa BB sa tegobama mišićno-zglobnog sistema uključeno je u ovu prospektivnu studiju preseka. Dobijeni su socio-demografski, klinički i laboratorijski podaci koji su upoređeni između grupa. Za procenu aktivnosti bolesti korišćen je Behčetov obrazac trenutne aktivnosti bolesti. Obe grupe su podvrgnute ehokardiografiji radi merenja EATT i CIMT. Rezultati. Srednja vrednost EATT (5,70 ± 1,05 mm; 2,50 ± 0,61 mm, redom, p <0,001) i CIMT (0,68 ± 0,05 mm; 0,63 ± 0,06 mm, redom, p = 0,002) su bile značajno povećane kod bolesnika sa BB u poređenju sa kontrolnom grupom. Pozitivna korelacija je pokazana između EATT i starosti (r = 0,500, p = 0,001), vremena trajanja bolesti (r = 0,330, p < 0.001), obima struka (r = 0,316, p = 0,013) i aktivnosti bolesti (r = 0,31, p < 0,001) u grupi bolesnika. CIMT je pozitivno korelisao sa godinama života (r =0,594, p = 0,001) i vremenom trajanja bolesti (r = 0,585, p = 0,001). Upotreba glukokortikoida ili kliničke manifestacije (zahvaćenost zglobova, ulceracija na genitalijama, kožne lezije, upalni bol u leđima i zahvaćenost velikih organa) kod bolesnika nije bila povezana sa EATT ili CIMT. Zaključak. EATT i CIMT su povećane kod bolesnika sa BB i povezane su sa aktivnošću bolesti. Ehokardiografsko merenje EATT i CIMT je objektivna, neinvazivna i dostupna metoda koja može proceniti rizik od supkliničke ateroskleroze kod bolesnika sa BB.