Grace, Syntax I и Syntax II скор као предиктори једногодишњег МАЦЕ исхода код пацијената лечених перкутаном коронарном интервенцијом - Davidović, Aleksandar; Cvijanović, Dane; Davidović, Jelica; Lazić, Snežana; Lazić, Bratislav; Čučić, Luka; Milić, Marija; Marković Nikolić, Nataša (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Проспективна, опсервациона, кохортна студија је омогућила праћење клиничких параметара GRACE, SYNTAX I и II скора. Истраживањем је обухваћено је 400 болесника са дијагнозом AIM, лечених и праћених годину дана Уочен је статистички значајан висок степен корелације између GRACE скора са SYNTAX I и SYNTAX II скором (rho > 0,5; p=0,001). Регресионом анализом GRACE скора запажено је да је виши GRACE скор значајан предиктор виших вредности SYNTAX I и II скора у целом узорку болесника са дијагнозом AIM лечених перкутаном коронарном интервенцијом тј. код болесника са СТЕМИ инфарктом миокарда, док то није запажено у групи болесника са НСТЕМИ. Вредност GRACE скора је идентификована као оптимална вредност за предвиђање MACE исхода са сензитивношћу од 74,5% и специфичношћу од 61,6%. Скор SYNTAX I са прецизношћу од 89,1% је предвидео (AUC = 0,89; 95% IP = 0,84–0,93; p = 0,001) појаву MACEисхода код наших болесника. Вредност SYNTAX I скора је идентификована као оптимална вредност за предвиђање MACE исхода са сензитивношћу од 86,3% и специфичношћу од 79,4%. SYNTAX II скор је објаснио појаву MACE исхода код 90,5% наших испитаника (AUC = 0,9; 95% IP = 0, 89; p = 0,001). Вредност SYNTAX II је идентификована као оптимална вредност за предвиђање MACE исхода са сензитивношћу од 88,2% и специфицношћу од 76,8%. Закључак GRACE, SYNTAX I и II скор код пацијената са AIM који су подвргнути PCI су независни и снажни предиктори MACE исхода интрахоспитално али и током периода од годину дана.