Navike, stavovi i ponašanje izbeglica i migranata u Srbiji u vezi sa oralnim zdravljem - Mandinić, Zoran; Prokić, Aleksandra; Ivanović, Mirjana; Jovanović, Svetlana; Jovičić, Olivera; Beloica, Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Veliki broj izbeglica i migranata je poslednjih nekoliko godina prošao kroz Srbiju. Oralno zdravlje je jedan od ključih pokazatelja opšteg zdravlja. Cilj istraživanja bio je da se sprovede samoprocena oralnog zdravlja i utvrde navike vezane za oralno zdravlje, ishranu i korišćenje stomatoloških usluga izbeglica i migranata u Srbiji. Metode. U istraživanju je učestvovalo ukupno 226 ispitanika. Učesnici su bili smešteni u migrantskim centrima Obrenovac i Krnjača u Beogradu, u Srbiji. Svim ispitanicima je data anketa sa ciljem da se istraže navike, stavovi i ponašanje u vezi sa oralnim zdravljem izbeglica i migranata. Upitnik se sastojao od 29 pitanja. Statistički softver SPSS 24 korišćen je za analiziranje odgovora dobijenih u anketi. Rezultati. Od ukupno 226 ispitanika bilo je 40 ženskog, a 186 muškog pola. Većina ispitanika bila je punoletna (87.6%), a 12.4% su bila deca. Rezultati pokazuju da su izbeglice i migranti koji troše 200–300 € mesečno najviše konzumirali alkohol (33.3%) i duvan (61.5%). Svega 10.8% muškaraca je odgovorilo da je bilo kod stomatologa u Srbiji, dok je 35% žena dalo isti odgovor (p = 0.000). Istraživanje je, takođe, pokazalo da je većina žena (67.5%) prala zube 2–3 puta dnevno, dok znatno manje muškaraca ima tu naviku (37.1%). Suplemente fluorida koristilo je 78.8% ispitanika. Kao neki od najčešćih razloga za posetu stomatologu navedeni su bol (36.9%) i redovna kontrola (22.5%). Zaključak. Očuvanje oralnog zdravlja izbeglica i migranata u Srbiji zavisi od različitih faktora. Unapređivanje i očuvanje dobrog opšteg i oralnog zdravlja izbeglica i migranata trebalo bi da budu prioriteti javnog zdravlja.