Upotreba jednoprotočne albuminske dijalize u lečenju insuficijencije jetre - Azaševac, Tijana; Knežević, Violeta; Ćelić, Dejan; Ljubičić, Bojana; Lakić, Tanja; Mitić, Igor (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Jednoprotočna albuminska dijaliza (JPAD) je vrsta ekstrakorporalne dijalize kojom se iz krvi obolelih od insuficijencije jetre (IJ) uklanjaju toksini vezani za albumine i hidrosolubilne supstance. Prikaz bolesnika. Prikazali smo tri bolesnika sa IJ lečena JPAD metodom u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, Srbija od 2018. do 2019. godine. Dva bolesnika su imala akutnu IJ, a jedan akutizaciju hronične lezije jetre. Kod svakog bolesnika sprovedeno je 6 JPAD procedura, koje su dovele do smanjenja nivoa bilirubina i žučnih kiselina u serumu, kao i stepena hepatične encefalopatije. Na otpustu iz bolnice, kod svih bolesnika došlo je do oporavka funkcije jetre. Zaključak. JPAD vrši uklanjanje hepatotoksičnih supstanci, bez poboljšanja sintetske funkcije jetre. Koristi se kao suportivan tretman bolesnika sa IJ koji ne reaguju na standardni način lečenja i obezbeđuje stabilizaciju funkcije jetre do njenog spontanog oporavka ili transplantacije.