Lipom rektuma inkarceriran u anusu kao uzrok obilne rektoragije - Erić, Katarina; Miladinov, Marko; Krivokapić, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Lipomi su spororastući, benigni tumori mezenhimalnog porekla. U većini slučajeva se njihovo prisustvo slučajno otkriva tokom endoskopskih ispitivanja. Lipomi u gastrointestinalnom traktu su retki i najređe su prisutni u rektumu. Uglavnom su asimptomatski, ali ukoliko su veći od 4 cm mogu uzrokovati bolove, intususepciju, krvarenje, volvulus, prolaps i gubitak telesne mase. Cilj prikaza bio je da se pokaže da uzrok obilne rektoragije može biti i redak entitet kao što je lipom rektuma. Prikaz bolesnika. Prikazali smo slučaj 50-godišnjeg bolesnika sa prolapsom mekotkivne strukture kroz anus, praćenim obilnim krvarenjem. Nakon repozicije, struktura je endoskopski uklonjena. Histopatološkom analizom potvrđeno je prisustvo lipoma. Zaključak. Rektoragija može biti klinička manifestacija ovog retkog stanja – inkarceriranog lipoma rektuma – i trebalo bi da se razmatra u praksi kao diferencijalna dijagnoza u slučajevima kada je isključeno postojanje češćih uzroka rektoragije, kao što su hemoroidalna bolest i maligni tumor.