Parcijalni anularni pankreas kod devojčice od 12 godina - Savić, Djordje; Prokić, Dragan; Grujić, Blagoje; Vukadin, Miroslav; Milojković Marinović, Vesna; Rašić, Petar; Miličković, Maja (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Anularni pankreas je retka kongenitalna anomalija kod koje deo tkiva pankreasa, u kontinuitetu sa glavom pankreasa, potpuno ili nepotpuno okružuje nishodni deo dvanaestopalačnog creva. Kao rezultat nepravilnog razvoja pankreasa mogu nastati kompletni anularni pankreas, parcijalni anularni pankreas i pankreas divisum. Kompletni anularni pankreas se dijagnostikuje kod novorođenčadi, dok se dijagnoza parcijalnog anularnog pankreasa češće postavlja kod odraslih osoba. Najpouzdanije dijagnostičke metode za otkrivanje ovog oboljenja su kompjuterizovana tomografija i magnetna holangiopankreatografija. Ova anomalija se leči hirurški, korišćenjem jedne od bypass procedura. Prikaz bolesnika. Prikazana je neuhranjena devojčica od 12 godina, koja je imala povremene probleme sa hranjenjem, povraćanjem, gorušicom i grčevitim bolovima od odojačkog uzrasta. Radiografskim pregledom otkriven je izuzetno proširen želudac, prvi i drugi deo dvanaestopalačnog creva. Endoskopskim pregledom viđen je proširen želudac, pilorus, prvi i drugi deo dvanaestopalačnog creva, sa zadržanim kontrastom, dok ulaz endoskopa u treći deo dvanaestopalačnog creva nije bio moguć. Kompjuterizovanom tomografijom otkriveno je tkivo pankreasa koje je okruživalo nishodni deo dvanaestopalačnog creva i karakterističan znak „čeljusti krokodila“. Roux-en-Y duodeno-jejunostomija je učinjena kao bypass procedura. Zaključak. Kompletni anularni pankreas je dobro poznata anomalija, koja se lako dijagnostikuje kod novorođenčadi. Parcijalni anularni pankreas je često slabo prepoznatljiv, naročito kod bolesnika koji nemaju izraženu opstrukciju dvanaestopalačnog creva. Neotkriven, on izaziva hronične probleme u unosu hrane, sa mogućim ozbiljnim komplikacijama. Iako je veoma redak u pedijatrijskoj populaciji, parcijalni anularni pankreas treba uzimati u obzir kod nejasnih slučajeva hronično lošeg oralnog unosa hrane i povraćanja.