Vrednost Gissane-ovog ugla kod stanovništva centralne Srbije - Kovačević, Milan; Banković, Ivona; Aksić, Milan; Rakić, Jovan; Radunović, Aleksandar; Vulović, Maja (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Određivanje vrednosti Gissane-ovog ugla (GU) ima ulogu u dijagnostikovanju i prognozi preloma pete, određivanju metoda lečenja, i u proceni uspeha operativnog lečenja tog preloma. Normalne vrednosti GU pokazuju varijacije u odnosu na etničku pripadnost, životno doba i pol ispitivane grupe, što ukazuje na njegov antropometrijski značaj. Cilj istraživanja bio je utvrđivanje raspona normalnih vrednosti GU kod stanovništva centralne Srbije. Metode. GU je određivan na lateralnim radiografijama stopala 145 ispitanika, oba pola (67 žena i 78 muškaraca), a ispitanici su bili podeljeni u 6 starosnih grupa. Ispitanici koji su bili uključeni u istraživanje nisu imali prelom petne kosti. Dobijeni rezultati su obrađivani u Graph Pad programu. Rezultati. Prosečna vrednost GU u centralnoj Srbiji iznosila je 110.8° ± 8.1°, u rasponu od 93° do 132.9°. Utvrđeno je smanjenje srednje vrednosti GU sa povećanjem godina života, a nije nađena razlika između žena i muškaraca, izuzev u najmlađoj starosnoj grupi, u kojoj su žene imale veće vrednosti GU od muškaraca. Zaključak. Rezultati ispitivanja pokazali su veliki raspon normalnih vrednosti GU, kao i postojanje razlika kod ispitanika različite starosti i pola.