Anatomske varijacije površinskog luka dlana i njihov klinički značaj - Mališ, Miloš; Kapor, Slobodan; Puškaš, Laslo; Aksić, Milan; Blagojević, Valentina; Žarković, Nikola; Djurašić, Ljubomir; Filipović, Branislav; Vukomanović Djurdjević, Biserka (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Detaljno poznavanje vaskularne mreže šake od velikog je značaja u savremenoj medicini. Glavni krvni sud šake jeste površinski arterijski luk dlana (PLD), koji klasično nastaje anastomoziranjem lakatne arterije sa površinskom granom žbične arterije dlana. PLD odlikuje izuzetna varijabilnost koja se manifestuje različitim načinom nastanka i položajem ovog krvnog suda. Cilj rada bio je da se ispita anatomija PLD. Metode. Istraživanje je sprovedeno na Institutu za anatomiju , Niko Miljanić” na ukupno 14 kadavera. Nakon pažljive disekcije, na svim desnim šakama analizirane su varijacije u načinu nastanka kao i udaljenost PLD od Kaplanove kardinalne linije. Dobijeni podaci statistički su obrađeni u programu SPSS 11.0 primenom Mann-Whitney testa, pri čemu je prihvaćeni nivo statističke značajnosti bio p < 0,05. Rezultati. Prema Coleman i Anson klasifikaciji uočena je veća učestalost nekompletnog (57,14%) u odnosu na kompletni tip (42,86%) PLD. Takođe, utvrđena je statistički značajna razlika u rastojanju PLD od Kaplanove linije između kompletnog i nekompletnog tipa. Rastojanje kod kompletnog tipa bilo je 2,13 ± 0,32 cm, dok je kod nekompletnog tipa iznosilo 3,33 ± 0,87 cm. Zaključak. Sadašnja studija pokazala je veoma značajnu kompleksnost anatomije PLD, koja povlači za sobom veliki broj kliničkih implikacija. Da bi se izbegle operativne i postoperativne komplikacije neophodna je procena cirkulatornog sistema šake u toku planiranja hirurških procedura.