Svest o ortodontskim problemima pacijenata i praksi njihovog upućivanja među stomatolozima opšte prakse i specijalistima koji nisu ortodonti - Abdullah Kamran, Muhammad; Ahmed Saddah, Rawan; Mohammed Alasmari, Afnan; Almoammar, Salem; A Alnazeh, Abdullah; Alshahrani, Ibrahim (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Stomatolozi, uopšteno, i posebno stomatolozi opšte prakse (SOP) trebalo bi da budu edukovani da mogu da prepoznaju probleme kao što je malokluzija i upute pacijente sa takvim problemima specijalisti ortodoncije. Cilj rada bio je da se proceni svest o ortodontskim problemima i praksi u vezi upućivanja među SOP i neortodontskim specijalistima koji rade u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Metode. Prospektivnom studijom preseka bili su obuhvaćeni SOP i specijalisti/konsultanti starosti 22–60 godina koji su se bavili opštom stomatologijom, kao i specijalisti svih grana sem ortodoncije, zaposleni dve ili više godina. Svi podaci su analizirani korišćenjem SPSS programa verzije 21.00. Rezultati. Među ispitanicima bilo je 55,5% muškaraca, a SOP 44%. Ukupno, 107 (53,5%) SOP i 66 (33%) neortodontskih specijalista je u svojim ordinacijama praktikovalo upućivanje ortodontima. Pomoću χ2 testa izvršena je statistička analiza različitih varijabli u zavisnosti od pola i specijalnosti ispitanika. Pokazano je da sledeće varijable imaju statistički značajnu p-vrednost: upućivanje ortodontu, preporuke za ortodontsko lečenje tek nakon nicanja svih stalnih zuba, svest o vađenju zuba radi poravnanja nepravilnih zuba i svest o pogoršanju problema temporomandibularnog zgloba usled ortodontskog lečenja. Zaključak. Upućivanje ortodontskih pacijenata od strane stomatologa koji rade u Kraljevini Saudijskoj Arabiji je zadovoljavajuće, mada svest o ortodontskom lečenju zahteva neprekidno učenje i pažljiv napredak ka bazičnoj ortodonciji.