Pouzdanost dijagnoze bazocelularnog karcinoma u dermatologiji – monocentrična studija u Srbiji - Ivkov Simić, Milana; Gajić, Branislava; Ogorelica, Dejan; Gajinov, Zorica (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Zbog povećane incidence tumora kože potrebna je njihova pouzdana dijagnoza. Dermoskopija, posebno in vivo, poboljšava dijagnozu bazocelularnog karcinoma (BCK). Pregled kompletne kože tela (PKKT) podrazumeva inspekciju cele površine kože bolesnika i predstavlja osnov dermatološkog pregleda, a posebno pregleda „skrininga” kože na premaligne i maligne lezije. Međutim, svrsishodnost PKKT u svakodnevnoj kliničkoj praksi je i dalje predment debate. Cilj rada bio je da se ispita pouzdanost dijagnostike BCK, detektovanog i lečenog od strane iskusnog dermatologa. Metode. Retrospektivna analiza obuhvatila je petogodišnji period detekcije BCK prilikom PKKT vizuelnom ispekcijom i dermoskopskim pregledom. Određivana je senzitivnost, specifičnost i pozitivna prediktivna vrednost dijagnoze BCK korišćenjem histopatoloških rezultata kao tačne dijagnoze. Rezultati. Od 3 346 bioptiranih tumora kože, 49,58% su bili maligni a 50,42% benigni. Najčešći maligini tumor bio je BCK (84,09%). Njegova najčešća lokalizacija je bio trup (38,92%) i H-regija lica (37,63%). Ostale lokalizacije bile su: lice (izvan H-regiona) (6,67%), vrat (3,01%), poglavina (3,37%), ruke (6,88%) i noge (3,51%). Od ukupnog broja BCK, 0,83% su bili recidivantni. Senzitivnost dijagnostike BCK iznosila je 97,71%, a pozitivna prediktivna vrednost bila je 95,08%. Zaključak. U dermatologiji, PKKT vizuelnom ispekcijom i in vivo dermoskopijom omogućava veoma dobru dijagnostiku BCK.