Uticaj kombinovanih fizikalnih procedura na funkcionalni status bolesnika sa dijabetesnom polineuropatijom - Grbović, Vesna; Djukić, Svetlana; Stefanović, Srdjan; Zdravković-Petrović, Nataša; Simović, Stefan; Jurisić-Škevin, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Dijabetesna polineuropatija (DP) je česta hronična komplikacija kod bolesnika sa dijabetesom melitusom. Cilj rada bio je da se utvrdi značaj primenjenih fizikalnih procedura na funkcionalni status bolesnika sa DP u poređenju sa grupom ispitanika lečenih alfa-lipoičnom kiselinom. Metode. Ukupno 60 ispitanika je bilo podeljeno u dve grupe: grupa A – bolesnici sa DP lečeni fizikalnim procedurama i grupa B – bolesnici sa DP lečeni alfa-lipoičnom kiselinom. Studija je bila sprovedena tokom tri dijagnostička i terapijska ciklusa, od kojih je svaki trajao 16 dana, sa periodom između ciklusa od 6 nedelja. Rezultati. Vrednosti Manuelnog mišićnog testa, obima pokreta, Michigan Neuropathi Screening Instrument-a i Bergove skale ravnoteže pokazali su statistički značajno poboljšanje na kraju testiranja kod ispitanika grupe A, dok kod ispitanika grupe B nije ustanovljeno poboljšanje. Zaključak. Primena kombinovane fizikalne terapije pozitivno utiče na poboljšanje mišićne snage i pokretljivosti skočnog zgloba kod bolesnika sa DP.