Optička neuropatija izazvana takrolimusom - Žorić, Lepša; Ilić, Aleksandra; Čolak, Emina; Mirković, Miloš; Pantelić, Jelica; Mirić, Dijana; Kisić, Bojana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Takrolimus (fujimycin, FK506) je potentan imunosupresivni lek čija upotreba je u porastu. Obično se koristi u prevenciji odbacivanja transplantiranih organa. Njegova primena je dragocena, iako, poput drugih imunosupresivnih lekova, ima i neželjena dejstva. Jedno od takvih dejstava je optička neuropatija. Prikaz bolesnika. Bolesnik muškog pola, star 47 godina, koji je zbog transplantiranog bubrega primao takrolimus devet godina, razvio je bezbolni gubitak vida na oba oka, subakutnog toka. On je detaljno ispitan na moguće uzroke optičkih neuropatija i druge moguće uzroke gubitka vida. Nakon isključenja drugih mogućih uzroka, postavljena mu je dijagnoza toksične optičke neuropatije. Nadležni nefrolog je izmenio terapiju i uveo ciklosporin, ali vid se samo diskretno poboljšao. Zaključak. Toksične optičke neuropatije se javljaju u svakodnevnoj oftalmološkoj praksi, ali se na njih retko posumnja. Postavljanje dijagnoze može biti zahtevno, posebno u slučaju lekova i suspstanci čije moguće toksično dejstvo na očni nerv nije šire poznato. Za razliku od ostalih neželjenih dejstava takrolimusa na nervni sistem, toksična optička neuropatija može izazvati značajan i trajan gubitak vida.