Povezanost promena perifovealnog kapilarnog prstena i oštrine vida u dijabetesnoj retinopatiji - Petrović, Nenad; Todorović, Dušan; Srećković, Sunčica; Šarenac Vulović, Tatjana; Jovanović, Svetlana; Paunović, Svetlana; Vulović, Dejan; Randjelović, Danijela (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Povezanost fovealne avaslarne zone (FAZ) i oštrine vida (OV) u bolestima mrežnjače i dalje je predmet debata. Cilj rada bio je da se utvrdi uticaj dijabetesne makularne ishemije (DMI) na OV, analizom perifovealne kapilarne mreže u različitim fazama dijabetesne retinopatije – DR (neproliferativna DR – NPDR i proliferativna DR – PDR). Metode. Izvršena je kvalitativna i kvantitativna analiza 143 angiograma bolesnika sa različitim stadijumima DR. Stepen makularne ishemije procenjivan je analizom 2 parametra: perifovealnog kapilarnog prstena, tj. nepravilnostima oboda FAZ i stepena kapilarnog gubitka. Na kraju je izvršeno poređenje između stepena makularne ishemije i najbolje korigovane OV, u zavisnosti od makularne debljine. Rezultati. Kod očiju sa blagom i umerenom NPDR i bez značajnog zadebljanja makule, nije uočen statistički značajan pad OV izazvan makularnom ishemijom (p = 0,81). Nasuprot tome, kod očiju sa ozbiljnom NPDR i PDR, bez značajnog zadebljanja makule, utvrđena je statistički značajna razlika u OV kod očiju sa umerenom i ozbiljnom makularnom ishemijom u poređenju sa očima gde je makularna ishemija bila manjeg stepena (p = 0,021 i p = 0,018, redom). Kod očiju sa ozbiljnom NPDR i blagom makularnom ishemijom, povećanje debljine makule rezultiralo je statistički neznačajnim smanjenjem OV u poređenju sa očima sa normalnom debljinom makule (p = 0,088). Međutim, kod očiju sa ozbiljnom NPDR, svako patološko povećanje debljine makule izazivalo je statistički značajno smanjenje OV, bez obzira na stepen makularne ishemije (p = 0,018–0,040). Slična povezanost je takođe pronađena kod očiju sa PDR (p = 0,017–0,042). Kod očiju sa statistički značajnim smanjenjem OV, većina njih (98%) imala je iregularnost FAZ konture u nazalnom perifovealnom subpolju. Zaključak. U odsustvu značajnog zadebljanja makule, destrukcija polovine oboda perifovealne kapilarne mreže ili više, povezana je sa smanjenom OV. Lokalizacija makularnih ishemijskih promena u nazalnim delovima perifovealnog kapilarnog prstena igra presudnu ulogu u njihovom efektu na funkciju vida.