Redoks status trudnica sa trombofilijom - Dimitrijević, Aleksandra S.; Bradić, Jovana V.; Živković, Vladimir I.; Dimitrijević, Aleksandra B.; Milojević Čorbić, Mirjana L.; Djurić, Janko M.; Vasiljević, Dragan V.; Jakovljević, Vladimir Lj. (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Imajući u vidu da uloga oksidacionog stresa u patogenezi trombofilije u trudnoći nije u potpunosti razjašnjena, cilj rada je bio da se proceni redoks status trudnica sa trombofilijom. Metode. Studija je obuhvatila 120 trudnica koje su bile podeljene u dve grupe: grupu trudnica sa trombofilijom (n = 60) i grupu sa trudnoćom bez pridruženih bolesti (zdravim) (n = 60). Uzorci krvi za biohemijske analize su sakupljani na kraju prvog, drugog i trećeg trimestra trudnoće. U plazmi su određivane koncentracije vodonik peroksida (H2O2), nitrita (NO2-) i indeks lipidne peroksidacije meren kao reaktivne supstance tiobarbiturne kiseline (RSTBK). U lizatu eritrocita određivan je nivo redukovanog glutationa (GSH), aktivnosti superoksid dizmutaze (SOD) i katalaze (CAT). Rezultati. U grupi žena sa trombofilijom, vrednosti NO2- bile su povećane u prvom i trećem trimestru u poređenju sa zdravim trudnicama (p < 0,05). Viši nivoi RSTBK i H2O2 primećeni su kod žena sa trombofilijom u prvom trimestru, u poređenju sa zdravim trudnicama (p < 0,05). Vrednosti SOD i CAT bile su niže kod žena sa trombofilijom u trećem, a GSH u prvom trimestru trudnoće, u odnosu na kontrolnu grupu (p < 0,05). Zaključak. Naši rezultati ukazuju na to da je kod trudnica sa trombofilijom na početku trudnoće produkcija prooksidacionih parametara povećana, smanjuje se sa progresijom trudnoće i na kraju trudnoće dostiže vrednosti koje se beleže kod zdravih trudnica. Generalno posmatrano, trombofilija je bila povezana sa pogoršanjem antioksidacionog kapaciteta – aktivnosti SOD i CAT su bile niže u trećem, a nivo GSH u prvom trimestru, u poređenju sa njihovim vrednostima kod zdravih trudnica.