Ispitivanje korelacije između ekspresije nuklearnog faktora kapa B i proliferacije regulatornih proteina i hroničnog superficijalnog gastritisa - Hu, Hui; Ma, Zhijian; Ren, Shouzhong; Xie, Yiqiang (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Ćelijska proliferacija i regulacija ekspresije proteina igraju važnu ulogu u gastritisu, ali u hroničnom superficijalnom gastritisu (HSG) su nedovoljno ispitane. Cilj rada bio je da se ispita povezanost između ekspresije nuklearnog faktora kapa B (NF-κB) i regulatornih proteina i HSG kod pacova. Metode. Kod pacova je HSG bio izazvan veštački, primenom hemijskih agenasa i neadekvatnom ishranom. U mukozi pacova sa HSG imunohistohemijski je određivana ekspresija receptora epidermalnog faktora rasta (EGFR) i nuklearnog antigena proliferišućih ćelija (PCNA) dok su hibridizacijom in situ određivani nivoi ekspresije mRNA NF-κB p65. Rezultati. Utvrđena je veća infiltracija inflamatornih ćelija i skor inflamacije u sluznici želuca pacova sa HSG, u poređenju sa kontrolnim pacovima. Nivoi ekspresije PCNA, EGFR i NF-κB p65 mRNA u ćelijama sluznice želuca pacova sa HSG bili su značajno povećani. Korelaciona analiza pokazala je da je skor inflamacije bio u pozitivnoj vezi sa nivoima ekspresije mRNA NF-κB p65 i EGFR, ali nije bilo značajne korelacije sa nivoom ekspresije PCNA. Dodatno, nađena je značajna pozitivna korelacija između mRNA NF-κB p65 i nivoa EGFR. Zaključak. Visoka ekspresija NF-κB i EGFR ima značajnu ulogu u pojavi i progresiji HSG i u značajnoj je, pozitivnoj korelaciji, sa stepenom inflamacije u sluznici želuca. Dakle, promene u ekspresiji NF-κB i EGFR mogu se koristiti kao važni indikatori za procenu HSG, tj. promene u nivoima njihove ekspresije korisne su za procenu stepena lezije sluznice želuca i progresije HSG.