Gastrointestinalni simptomi bolesnika sa COVID-19 - Branković, Marija; Jovanović, Igor; Radonjić, Tijana; Pančevski, Igor; Bukurecki, Ilija; Dukić, Marija; Popadić, Višeslav; Klašnja, Slobodan; Zdravković, Marija (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Teški akutni respiratorni sindrom korona virus 2 (SARS-CoV-2) je globalni problem i pretnja, i još uvek ima puno otvorenih pitanja. Cilj ispitivanja bio je da se utvrdi učestalost gastrointestinalnih (GI) simptoma kod hospitalizovanih bolesnika sa infekcijom prouzrokovanom SARS-CoV-2 (coronavirus disease-19 – COVID-19), kao i da se utvrdi da li ti bolesnici imaju viši skor intersticijalne pneumonije (IP) na pregledu pluća kompjuterizovanom tomografijom (KT) u odnosu na bolesnike sa COVID-19 bez GI tegoba. Metode. Ispitivanje je obuhvatilo 322 hospitalizovana bolesnika sa COVID-19 koji su bili podeljeni u dve grupe: grupu sa GI simptomima i grupu bez GI simptoma. Svi podaci su dobijeni anamnestički i iz istorije bolesti bolesnika, a nakon toga su statistički obrađeni. Rezultati. Od 322 bolesnika, 206 (63.9%) je imalo opisanu obostranu IP na KT pregledu grudnog koša, a 76 bolesnika (36.9%) imalo je opisanu IP u vrhuncu bolesti. Takođe, 130 bolesnika (40.4%) prijavilo je GI simptome, čak 58 od 130 bolesnika (44.6%) je anamnestički navelo da su GI simptomi bili prva manifestacija COVID-19 infekcije. Najčešći simptom bio je gubitak apetita [kod 73 bolesnika (56.15%)]. Od 130 bolesnika sa GI simptomima, 65 (50%) je prijavilo dijareju, 25 (19.23%) mučninu i povraćanje, a 9 (6.9%) bolesnika prijavilo je bol u trbuhu. Bolesnici sa obostranom IP i GI simptomima [31 (40.8%)] na vrhuncu bolesti nisu imali veću zahvaćenost plućnog parenhima IP na pregledu grudnog koša KT, u poređenju sa bolesnicima bez GI simptoma [45 (59.21%)], (p = 0.704). Zaključak. GI simptomi su često prva manifestacija COVID-19. Stoga, kod svih bolesnika sa novonastalim digestivnim simptomima treba proveriti postojanje COVID-19. S druge strane, prisustvo GI simptoma ne ukazuje na to da će bolesnici sa COVID-19 imati teži oblik IP.