Tri prekobrojna zuba u gornjoj vilici i razvojna anomalija „zub u zubu” kod pacijenta bez sindroma - Šarčev, Ivan; Petronijević Šarčev, Branislava; Mirković, Siniša (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Meziodens je prekobrojni zub koji se najčešće javlja u središnjoj liniji gornje vilice. Prikazan je redak slučaj pacijenta bez sindroma kod koga je izostalo nicanje centralnih sekutića gornje vilice kao posledica prisustva tri prekobrojna zuba. Prikaz bolesnika. Analizom snimka kompjuterizovane tomografije konusnog zraka (KTKZ) je pored trodimenzionalnog prikaza prekobrojnih zuba, na jednom od tri prekobrojna zuba dijagnostikovana i udružena razvojna anomalija tipa „zub u zubu“. Dve godine nakon hirurškog vađenja prekobrojnih zuba došlo je do spontanog nicanja centralnih sekutića gornje vilice. Zaključak. Prema našim saznanjima ovakav ili sličan slučaj do sada nije objavljen u literaturi. Istaknut je značaj KTKZ za pravilnu dijagnozu prekobrojnih zuba kao i drugih anomalija.