Oksidativni/antioksidativni efekti jona srebra i rastvora hlorheksidina u salivi i gingivalnoj tečnosti pacijenata sa parodontopatijom - Kovačević, Vladan; Daković, Dragana; Stevanović, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Hronična parodontopatija je inflamatorno oboljenje. Oksidativni stres je veoma važan faktor u razvoju parodontopatije, tako da je praćenje mogućnosti antioksidativnih delovanja antiseptika, kao što su hlorheksidin (CHX) i rastvor jona srebra (SSI), koristan biomarker u proceni oporavka oštećenja tkiva tokom lečenja parodontopatije. Metode. Kliničko istraživanje obuhvatilo je kontrolnu grupu (grupu zdravih dobrovoljaca), kao i pacijente sa parodontopatijom, koji su bili podeljeni u dve podgrupe: pre terapije antisepticima (CHX ili SSI) i nakon terapije. Merenje parametara oksidativnog stresa i antioksidativne zaštite obuhvatilo je određivanje koncentracije reaktivnih produkata tiobarbiturne kiseline (TBARS) i aktivnosti ukupne superoksid dizmutaze (tSOD) u salivi i gingivalnoj tečnosti (GCF) pacijenata sa parodontopatijom. Rezultati. Koncentracija TBARS bila je povećana u salivi pre CHX tretmana u poređenju sa grupom pacijenata sa paradontopatijom posle CHX tretmana, kao i pre CHX ili SSI antiseptičnih tretmana u GCF u poređenju sa kontrolom i grupama pacijenata sa parodontopatijom nakon tretmana. Kod pacijenata pre SSI tretmana aktivnost tSOD u salivi je bila povećana u poređenju sa kontrolnom grupom tretiranom SSI, kao i grupom pacijenata nakon SSI tretmana. Takođe, aktivnost tSOD bila je povećana u GCF kod pacijenata sa parodontopatijom pre tretmana antisepticima (CHX, SSI) u poređenju sa kontrolnom ili grupom pacijenata posle odgovarajućeg tretmana. Zaključak. Prikazani rezultati pokazuju indukciju lipidne peroksidacije u GCF, što dovodi do pokretanja oksidativnog stresa u toku zapaljenja kod parodontopatije. Studija ukazuje na to da antiseptici sa antioksidativnim delovanjem mogu redukovati pokrenuto oštećenje tkiva u parodontopatiji. Određivanje oksidativnih/antioksidativnih parametara može biti od značaja u dijagnostici, praćenju i prognozi kliničkog stanja pacijenata sa parodontopatijom.