Ekspresija kolagena tipa IV u ljudskom bubregu tokom prenatalnog razvoja - Petrović, Vladimir; Nikolić, Ivan; Jović, Marko; Živković, Vladimir; Jocić, Miodrag; Radenković, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Kolagen tipa IV pripada grupi nefibrilarnih kolagena i predstavlja značajnu komponentu bazalnih membrana u kojima čini oko 50% u odnosu na sve strukturne elemente. Cilj rada bio je da se opiše ekspresija i distribucija kolagena tipa IV u embrionalnom i fetusnom bubregu i da se odredi volumenska gustina kolagena tipa IV u svim trimestrima razvoja. Metode. Materijal je činilo 19 humanih embriona/fetusa, gestacione starosti od 8. do 37. nedelje. Uzorci tkiva bubrega su rutinski obrađeni do parafinskih kalupa, bojeni imunohistohemijski upotrebom poliklonalnog anti-kolagen IV antitela i kontrastirani Mayer-ovim hematoksilinom i eozinom. Nakon bojenja, uzorci su analizirani na svetlosnom mikroskopu i upotrebom digitalne kamere, na različitim uveličanjima, napravljena je fotodokumentacija. Volumenska gustina kolagena tipa IV određivana je u programu ImageJ 1.48v uz upotrebu „plagina“ kojim je na digitalne slike postavljana mrežica od 336 tačaka. Za statističku analizu dobijenih podataka korišćen je One-Way Analysis of Variance (ANOVA) test. Rezultati. Jaka imunopozitivnost kolagena tipa IV bila je prisutna na svim ispitivanim uzorcima, sa distribucijom u bazalnim membranama ureterskog pupoljka, parijetalnog lista Baumanove kapsule, glomerularnoj bazalnoj membrani i bazalnim membranama tubula nefrona i sabirnih kanalića. Nije pronađena statistički značajna razlika u volumenskoj gustini kolagena tipa IV između različitih trimestara embrionalnog i fetalnog razvoja. Zaključak. Sinteza i sekrecija kolagena tipa IV dešava se istovremeno sa razvojem struktura nefrona, sabirnog sistema i krvnih sudova. Volumenska gustina kolagena tipa IV ostaje konstantna u svim trimestrima razvoja metanefričnog bubrega, što ukazuje na to da kolagen tipa IV ima značajnu ulogu u normalnom razvoju struktura nefrona i sabirnog sistema, kao i u održavanju normalne funkcije bubrega.